Recipes

Vegan Courgette & Nettle Soup Recipe

Nederlandse Versie

After three weeks of being on holiday I feared my allotment hadn’t survived. But it turned out everything was fine – thanks to the heavy rains England had endured. The courgette plant in particular had grown considerably. But what to do with three enormous courgettes?

I decided to make soup. During a walk in the forest I had picked some nettles as well. The result: a delicious courgette & nettle soup. Think about how healthy this soup is – stinging nettles contain iron, calcium, potassium, magnesium, and a whole alphabet of vitamins (A, B, C, D, and K).

Courgette & Nettle Soup

 • Servings: 4-6
 • Difficulty: easy
 • Print

Ingredients

 • 4 courgettes, in pieces
 • 2 onions, chopped
 • 4 cloves of garlic, minced
 • 1tbsp sunflower oil
 • A few tips of nettles
 • 500 ml vegetable stock
 • 100 ml unsweetened almond milk
 • 2 tbsp nutritional yeast

Heat a tablespoon of sunflower oil in a pan and cook until translucent. Add the courgette and pour over the vegetable stock. Then add the nettles and let it boil for about 10 minutes. Blend everything with a hand blender until smooth. Add 100 ml unsweetened almond milk and the nutritional yeast. Let it simmer for another 2 minutes. Enjoy!

If you’re going out to pick stinging nettles yourself, make sure you pick young ones. These are much tastier. The leaves are bright green and they are not seeding yet. Always use garden gloves when picking stinging nettles. Cut the stem just onder 5 to 10 leaves, so that the nettle can continue to grow. Wash the nettles with cold water before use. 

 


Courgette-brandnetelsoep

IMG_20190824_141553_711

Na drie weken vakantie vreesde ik dat mijn moestuin verdord zou zijn, maar niets bleek minder waar. Alles stond er keurig bij – mede dankzij de flinke regenbuien die Engeland te verduren heeft gehad. Vooral de courgetteplant was flink gaan groeien. Maar wat moet je nou met drie uit de kluiten gewassen courgettes?

Ik besloot er soep van te maken. Tijdens een wandeling had ik wat brandnetels geplukt dus die gingen er ook doorheen. Het resultaat: een heerlijke courgette & brandnetelsoep, en gezond ook. Brandnetels bevatten namelijk onder andere ijzer, calcium, kalium, magnesium, en een heel alfabet aan vitamines (A, B, C, D, en K).

Courgette & brandnetelsoep

 • Servings: 4-6
 • Difficulty: easy
 • Print

Ingredients

 • 4 flinke courgettes, in blokjes
 • 2 uien, fijngesneden
 • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
 • Eetlepel zonnebloemolie
 • Een paar topjes brandnetels
 • 500 ml bouillon
 • 100 ml ongezoete amandelmelk
 • 2 eetlepels edelgistvlokken

Fruit de uien en knoflook in een eetlepel zonnebloemolie. Voeg vervolgens de courgette toe en bak even mee. Schenk de bouillon over het geheel en voeg de brandnetels toe. Laat zo’n 10 minuten koken en haal er vervolgens een staafmixer op hoogste stand doorheen tot je een gladde soep hebt. Voeg 100 ml ongezoete amandelmelk en de edelgistvlokken toe en laat het geheel nog zo’n 2 minuten doorkoken. Eet smakelijk!

Mocht je zelf erop uit willen om brandnetels te plukken, zorg ervoor dat je jonge brandnetels plukt. Deze zijn veel lekkerder van smaak. Het blad is heldergroen van kleur en er zitten nog geen zaadjes aan. Gebruik altijd tuinhandschoenen wanneer je brandnetels plukt. Knip de stam net onder de 5 tot 10 blaadjes, dan kan de brandnetel door blijven groeien. Was voor gebruik de brandnetels met koud water. 

2 comments on “Vegan Courgette & Nettle Soup Recipe

 1. Pingback: Stinging Nettle, its Health Benefits and uses – Kitchenoflion

 2. Klinkt ook erg lekker! en gezond 🙂
  Also sounds delicious, and healthy!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: