eco friendly featured Guest Blogs Lifestyle

10 Surprising ways to Use Coconut Oil in Cleaning

Nederlandse Versie

Hi everyone! Today, Social Media Influencer and cleaning guru Arta (@mummyalwayscleans) shares with us ten surprising ways how coconut oil can help with cleaning!

1. Polish your wooden furniture
With a quick rub of coconut oil and a soft cloth, your wooden furniture will come alive in a matter of minutes. If you have a really sad situation, you can combine coconut oil with vinegar and lemon juice to give it a little extra cleaning power.

2. Clean your shower
When it comes to shop bought cleaner, it can get very expensive and the cost could be even greater to our health, so I have a great solution for it. Take this natural route and form a paste of coconut oil and baking soda. This wonderful mixture only takes 10 minutes to work its magic on soap scum and mildew. Wipe it clean with a dry cloth and prepare yourself for a sparkly clean shower.

3. Erase crayon from walls
Crayons really are amazing, but sometimes kids tend to mistake walls for their colouring book. We all make mistakes, don’t we? Look no further than a jar of coconut oil and your regular cleaning cloth.

4. Remove scuff marks
We all come across these, don’t we? Sometimes, no matter what cleaner you use, stubborn marks tend to win. You can apply coconut oil directly onto the affected area, but wear your dancing shoes before you do it, and then dance like no one it watching! 😉

5. Clean and restore (vegan) leather
Coconut oil is known for its moisturising properties and it’s a brilliant choice for your dried-out leather sofa, or even shoes that just look a bit sad. While it will moisturise, the antibacterial properties of coconut oil will get to work leaving you with restored and shiny (vegan) leather products.

6. Prevent tomato sauce and other stains in Tupperware
Nobody has time for endless scrubbing, so we have to be smarter and come prepared to avoid it by rubbing a small amount of coconut oil in your Tupperware before filling it with that yummy lunch. Awesome, isn’t it?

7. Condition wooden utensils
We all have that really old looking wooden spoon, don’t we? As I mentioned above, coconut oil is brilliant for moisturising and with just a small amount you’ll be able to give your wooden utensils a new life.

8. Season Cast Iron Pans
Before you can cook your perfect vegan steak in your new skillet, you must season your cast iron properly to create a slick cooking surface. This involves covering the pan’s surface with a thin layer of oil and baking it in the oven. The best seasoning oil is – you guessed it – coconut oil!

9. Remove Gum
Accidents can happen and this can be a sticky accident, either tangled in carpet fibres or your hair – look no further than a home remedy (coconut oil!) and let it work through the mess.

10. Prevent Dust
Either it’s your wooden or plastic surfaces, there is nothing worse than constant occurrence of dust. Save yourself some precious time and clean that hard reach area with coconut oil. The same goes for wooden furniture – just a quick wipe and you will have yourself a gleaming surface which will stay that way for a good while.

How do you keep your house clean in an eco friendly way? What’s your favourite way of using coconut oil?

Photo by Arta (@mummyalwayscleans)


60977069_148683509518908_8007956946159046649_n

10 Verrassende manieren om kokosolie te gebruiken bij het schoonmaken

Hallo iedereen! Vandaag deelt Social Media Influencer en eco cleaning guru Arta (@mummyalwayscleans) tien verrassende manieren met ons hoe kokosolie kan helpen bij het schoonmaken!

1. Polijst je houten meubilair
Met wat kokosolie en een zachte doek kun je je houten meubels in enkele minuten weer tot leven wrijven. Als het zo erg is dat het met kokosolie alleen niet lukt, kun je kokosolie combineren met azijn en citroensap om het een beetje extra kracht te geven.

2. Reinig je douche
Als het gaat om schoonmaakproducten voor de badkamer kan het een duur grapje worden – niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid! Gelukkig heb ik hier een goede oplossing voor. Neem de meest natuurlijke route en maak een mengsel van kokosolie en baking soda. Deze mix heeft maar 10 minuten nodig om zijn magie uit te oefenen om zeepresten en schimmel te verwijderen. Veeg het schoon met een droog doekje en bereid je voor op een sprankelend schone douche.
3. Waskrijt van muren verwijderen
Kleurpotloden en waskrijtjes zijn echt geweldig, maar soms verwarren je kinderen de muren met hun kleurboek. Iedereen maakt fouten, nietwaar? Zoek niet verder – een pot kokosolie en een schoonmaakdoekje zijn je beste vriend!

4. Vuile afdrukken
Deze komen we allemaal tegen, nietwaar? Soms hebben hardnekkige vlekken de neiging om ons leven over te nemen, ongeacht welk schoonmaakmiddel je gebruikt. Je kunt kokosolie rechtstreeks op de aangetaste gebieden aanbrengen, maar doe wel je dansschoenen aan en dans alsof niemand kijkt! 😉

5. Reinig en herstel (vegan) leer
Kokosolie staat bekend om zijn hydraterende kracht en het is een geweldige keuze voor je uitgedroogde leren bank of schoenen die er een beetje verlept uitzien. Terwijl het hydrateert, zullen de antibacteriële eigenschappen van kokosolie aan de slag gaan, waardoor je vegan leer producten prachtig zullen glanzen.

6. Voorkom tomatensaus vlekken in je Tupperware bakjes
Niemand heeft tijd voor eindeloos schrobben, dus wie niet sterk is moet slim zijn. Vermijd een oranjeachtige kleur in je Tupperware bakjes door een kleine hoeveelheid kokosolie aan te brengen voordat je het met een lekkere lunch vult. Geweldig, toch?

7. Het onderhoud van je houten keukengerei
We hebben vast allemaal wel houten keukengerei, nietwaar? Zoals ik hierboven al zei, is kokosolie fantastisch om te hydrateren. Houten keukengerei opwrijven met wat kokosolie zal ervoor zorgen dat ze weer helemaal opleven.

8. Je pannen een anti-aanbaklaag geven
Voordat je je vegan steak in een nieuwe koekenpan kunt bereiden, moet je je pannen eerst een antiaanbaklaagje geven. Dit wordt gedaan door de pan in te wrijven met een dunne laag olie, om het vervolgens in de oven te bakken. De beste olie hiervoor is – je raadt het al – kokosolie!

9. Verwijder kauwgom
Ongelukjes zitten in een klein hoekje en dit kan een erg kleverig ongelukje zijn – kauwgom in je tapijt of zelfs in je haar. Zoek niet verder en gebruik kokosolie om ervan af te komen.

10. Vermijd stof
Of het nu een houten of plastic oppervlak is, er is niets vervelender dan het constant afnemen van stof. Bespaar jezelf wat kostbare tijd en maak het schoon met kokosolie. Hetzelfde geldt voor houten meubels – even snel met een doekje en wat kokosolie eroverheen en je hebt een glimmend oppervlak dat stofvrij blijft.

Hoe hou jij je huis schoon op een milieuvriendelijke manier? Wat is jouw favoriete manier om kokosolie te gebruiken tijdens het schoonmaken?

Foto door Arta (@mummyalwayscleans)

 

1 comment on “10 Surprising ways to Use Coconut Oil in Cleaning

  1. Pingback: The Weekly Vegan Update: Being a Kitchen Witch – Kitchenoflion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: