Recipes

How to make your own Kombucha

Nederlandse Versie

Let’s talk kombucha: what is it, is it good for you, and most important – how do you make kombucha?

Scroll down to recipe

kombucha3

So, what is kombucha?
The simple answer is: it’s fermented tea. It’s a fizzy drink with a sweet taste, made out of tea, sugar and yeast. It’s slightly alcoholic because of the fermentation process, but contains less than 0,5% alcohol.

Kombucha is made by fermenting sugared tea using a “symbiotic culture of bacteria and yeast”, also known as SCOBY. It’s also called “the mother” – like when you buy organic apple cider vinegar with “mother”. It’s a strand of proteins, enzymes and friendly bacteria that give the drink a cloudy appearance. This what a scoby looks like (it doesn’t look very appealing!):

kombucha4

You need one of these to brew your own kombucha. I bought one online from happykombucha. As soon as you’ve got your hands on one and start brewing, however, it will naturally produce more scoby’s, also known as “baby scoby’s”. So if you have a friend who’s already brewing kombucha that you know of, it’s worth asking them if you can have one of those baby scoby’s! I give mine away for free as they keep on growing and growing.

What are the benefits of drinking kombucha?
Kombucha is rich in beneficial probiotics. It also contains antioxidants. This 2014 study confirms that the fermentation process of kombucha makes it rich in probiotics. Probiotic bacteria are similar to healthful bacteria that can be found in the gut. Consuming these probiotics may improve the overall gut health – it can help treat diarrhea and there are even studies that suggest it may help ease IBS! (source)

Is it safe to brew your own kombucha?
I’ve been brewing my own kombucha for over a year now and my gut seems very happy with it. I’ve never become ill or anything, but I must warn you that it is very important to keep the environment you make the kombucha in as sterile as possible. It has never happened to me, but mold could grow on your scoby if you don’t handle it with clean hands. Make sure the scoby doesn’t touch any metals – take off rings before handling a scoby. Because of the acidic composition, kombucha will leach toxins from the metal. Avoid this by using glass fermentors and wooden utensils.

Kombucha

 • Servings: 2.5 litres
 • Difficulty: medium
 • Print

Ingredients

 • 6-8 tea bags (Make sure to use a base of “real” tea, be it green, black, or white)
 • 160 grams organic cane sugar
 • 1 scoby
 • 2,5l water

Directions

 1. I use a glass jar that holds about 2.5 litres. Always make sure the tea is lukewarm/cold enough before pouring it in the jar, as it can be dangerous to pour hot liquid in a glass jar!
 2. Boil a big pan of water (2,5l) and put 6 to 8 tea bags in it. Add 160 grams of sugar and stir occasionally. When it reaches it’s boiling point, remove the pan from the heat and wait half an hour before removing your tea bags.
 3. When the sugared tea is cool to the touch, pour it into your glass container. Now add the scoby. It might float, sink, or something in between – do not worry because the position of your scoby will not influence the brewing process.
 4. Find a spot to store your container – not in full sunlight. I put it in a cupboard.
 5. Make the kombucha burp daily by opening the lid slowly – this releases the gasses so there is no pressure on the jar.
 6. It can take anywhere from 5 to 18 days for kombucha to be ready. If this is your first time, try tasting a little bit every day and see if it’s to your liking. If the brew tastes fruity and not like tea, it’s ready. Keep tasting the kombucha until it has reached a flavour that you like, but don’t wait too long – I once totally forgot about a batch and the taste was just like pure apple cider vinegar, yuck!
 7. When your brew is ready, put it in another container in which you plan to keep the drink in, and place it in the fridge. This will slow down the fermentation process. Remember to leave the scoby sitting in a small amount of the brew in its brewing jar (about 125 ml) so you can use it for the next brew.
 8. Enjoy your kombucha as it is, or add some icecubes on a hot and sunny day! 🙂


kombucha2

Vandaag heb ik het over kombucha: wat is het, is het goed voor je, en misschien wel de meest belangrijke vraag – hoe maak je zelf kombucha?

Klik hier om direct naar het recept te gaan

kombucha3

Dus, wat is kombucha?
Het simpele antwoord is: gefermenteerde thee. Het is een koolzuurhoudende drank met een zoete smaak, gemaakt van thee, suiker en gist. Het is licht alcoholisch vanwege het fermentatieproces, maar bevat over het algemeen minder dan 0,5% alcohol.

Kombucha wordt gemaakt door thee met suiker te fermenteren. Hierbij wordt een “symbiotic culture of bacteria and yeast” gebruikt, oftewel een SCOBY. Het wordt ook wel eens “the mother” genoemd – misschien is dat je wel eens opgevallen als je appelciderazijn kocht, dat het “mother” bevat. Het is een streng van eiwitten, enzymen en vriendelijke bacteriën die de drank troebel maakt. Dit is hoe een scoby eruit ziet (toegegeven, het ziet er niet bepaald aantrekkelijk uit!):

kombucha4

Je hebt zo’n scoby nodig om je eigen kombucha te maken. Ik kocht er een online van happykombucha. Zodra je er eentje hebt en begint met het brouwen van je eigen kombucha, zul je merken dat het van nature meer scoby’s zal gaan produceren. Dit zijn de zogeheten “baby scoby’s”. Dus als je toevallig een vriend hebt die kombucha maakt, dan is het de moeite waard of je een baby scoby mag hebben! Ik geef de mijne gratis weg aan vrienden omdat ze maar blijven groeien.

Wat zijn de voordelen van het drinken van kombucha?
Kombucha is een drankje rijk aan nuttige probiotica. Dit onderzoek uit 2014 bevestigt dat het fermentatieproces van kombucha ervoor zorgt dat het rijk is aan probiotica. Probiotische bacteriën lijken op de gezonde bacteriën die je in je darmen vindt. Het consumeren van deze probiotica kan de gehele darmgezondheid verbeteren – het kan helpen bij diarree en er zijn zelfs onderzoeken die suggereren dat het Prikkelbare Darm Syndroom kan helpen verminderen! (bron)

Is het veilig om je eigen kombucha te brouwen?
Ik maak nu al ruim een jaar mijn eigen kombucha en tot nu toe lijken mijn darmen er echt van te profiteren. Ik ben er nog nooit ziek van geworden, maar het is wel belangrijk dat de omgeving waarin je je kombucha maakt zo steriel mogelijk is. Het is mij nog nooit overkomen, maar er kan schimmel op de scoby groeien als je niet hygiënisch te werk gaat.

Zorg er ook voor dat de scoby niet in aanraking komt met metalen – doe ringen af voordat je de scoby aanraakt. Vanwege de zure samenstelling kan kombucha de giftige stoffen uit het metaal “zuigen”, wat jij vervolgens opdrinkt als dat gebeurt. Dit kun je ook vermijden door enkel glazen potten te gebruiken, en houten keukengerei.

Kombucha

 • Servings: 2,5 liter
 • Difficulty: medium
 • Print

Ingredients

 • 6-8 theezakjes (zorg ervoor dat je een basis van “echte” thee gebruikt, d.w.z. groene, zwarte of witte thee).
 • 160 gram biologische rietsuiker
 • 1 scoby
 • 2,5 liter water

Directions


1. Ik gebruik een glazen pot met een inhoud van 2,5 liter. Zorg er altijd voor dat de thee lauw/koud genoeg is voordat je het in de pot giet, het kan namelijk gevaarlijk zijn om hete vloeistof in een glazen pot te gieten!

2. Breng een grote pan met 2,5 liter water aan de kook en hang hier 6 tot 8 theezakjes in. Voeg 160 gram suiker toe en roer goed door. Wanneer het het kookpunt bereikt haal je de pan van het vuur. Wacht een halfuur voordat je de theezakjes eruit vist.

3. Wanneer de thee koel aanvult, kun je deze in de glazen pot gieten. Voeg vervolgens de scoby toe. Het maakt niet uit of het naar de bodem zinkt of blijft drijven – de positie van de scoby heeft geen invloed op het brouwproces.

4. Zoek een plek om je pot kombucha neer te zetten – niet in de volle zon. Ik zet het neer in een keukenkastje waar het donker is.

5. Zorg ervoor dat je de kombucha dagelijks “boert” door het deksel voorzichtig te openen – hierdoor komen de gassen vrij. Doe je dit niet, dan kan de druk in de pot te hoog worden.

6. Het kan tussen de 5 en 18 dagen duren voordat kombucha klaar om te drinken is. Als dit je eerste keer is dat je kombucha brouwt, probeer dan elke dag een klein beetje en kijk of het naar je zin is. Als de kombucha fruitig smaakt en niet meer naar thee smaakt, dan is het in principe klaar. Blijf de kombucha proeven tot hij een smaak heeft die jij lekker vindt, maar wacht niet te lang – ik ben een keer vergeten dat ik nog een pot had staan en de smaak was net pure appelciderazijn, bah!

7. Als je brouwsel klaar is, giet het dan over in een andere container waarin je de drank wil bewaren. Bewaar het in de koelkast – dit vertraagt het fermentatieproces. Vergeet niet om de scoby in een kleine hoeveelheid van de kombucha te bewaren (ongeveer 125 ml), zodat je het een volgende keer weer kunt gebruiken.

8. Geniet van je kombucha! Je kunt het gewoon zo drinken, of voeg er wat ijsblokjes aan toe op een warme, zonnige dag! 🙂

Directions

0 comments on “How to make your own Kombucha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: