Recipes

How to Make Your Own Oat Milk

Nederlandse Versie

IMG_4464 copy

Yesterday, we tried something new. We made our own oat milk! It’s not even that hard to make, you just have to get the right tools for it, like a milk bag.

A milk bag? I hear you saying. Yes, that’s right (although a piece of cheese cloth will do as well). Last Saturday, I went to the Yogific Yoga & Vegan festival and Ron asked me to look for a milk bag. The first stall I encountered had them! So I immediately bought it, and when I got home I proudly showed it to Ron. You can get milk bags at vegan festivals, eco-friendly (web)shops, etc.

So how do you make your own plant-based milk?
First, you’ll have to decide what kind of milk you want to make. As oats are quite cheap and this was our first go at making our own plant-based milk, we decided that oat milk it is. So go to the shop, get yourself some oats, and then soak 90 grams in a large amount of water. It’s best if you leave it overnight. Then, drain and rinse the oats (you want to wash the oats thoroughly so that your oat milk is not gooey like oatmeal) and discard the rinse water.

Next step: put the soaked, rinsed, drained oats into a blender with 700 ml water. Blend for a minute. Then strain your milk bag above a bowl to remove the pulp (we put a colander underneath the milk bag to make sure no pulp would get through). You can use the leftover pulp as fiber for smoothies, or make oatmeal cookies! Store your home made plant-based milk in a bottle in the fridge; shake well before using.

I hope you enjoy your home made milk as much as we do! It’s so creamy, we put it through our coffee.

Do you make your own plant-based milk? What is your favorite type of plant-based milk? Let me know in the comments!


IMG_4464 copy

Gisteren probeerden we iets nieuws uit: we maakten onze eigen havermelk! Het is niet eens zo heel moeilijk om te maken, je moet gewoon de juiste dingen in huis hebben, zoals een zeefzak.

Een zeefzak? hoor ik je al denken. Ja, dat klopt (hoewel een stuk kaasdoek ook werkt). Afgelopen zaterdag ging ik naar het Yogific Yoga & Vegan festival en Ron vroeg me te zoeken naar een zeefzak. Al bij het eerste stalletje zag ik er eentje! Dus ik kocht ‘m meteen en toen ik weer thuis kwam kon ik het trots aan Ron laten zien. Je kunt zeefzakken krijgen op vegan festivals, eco-vriendelijke (web)shops, etcetera.

Hoe maak je dan je eigen plantaardige melk?
Eerst moet je beslissen wat voor soort melk je wil maken. Aangezien haver hartstikke goedkoop is, en dit voor ons de allereerste keer was dat we zelf melk zouden maken, besloten we voor havermelk te gaan. Ga naar de supermarkt, koop een zak haver, en week 90 gram haver in een bak met een flinke hoeveelheid water. Je kunt dit het beste een nacht laten weken. Vervolgens giet je het af en spoel je de haver nog eens af (je zult de haver goed moeten afspoelen zodat je havermelk niet plakkerig wordt, zoals havermoutpap).

De volgende stap: doe het havermengsel in een blender met daarbij 700 ml water. Mix een minuut lang. Span vervolgens je zeefzak over een kom (wij deden er ook nog een vergiet onder om zeker te weten dat er geen pulp in de melk zou komen). Je kunt de overgebleven pulp door een smoothie mixen, of er havermoutkoekjes van maken! Bewaar de zelfgemaakte plantaardige melk in een fles in de koelkast; goed schudden voor gebruik.

Ik hoop dat jij jouw zelfgemaakte plantaardige melk net zo lekker vindt als wij! Het is zo romig, wij vinden het heerlijk door de koffie.

Maak jij wel eens zelf plantaardige melk? Wat is jouw favoriete plantaardige melksoort? Laat het me weten in de reacties!

0 comments on “How to Make Your Own Oat Milk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: