Michael’s Veganuary: A Vegan land-of-plenty

Nederlandse Versie

dan-carlson-88563-unsplash

Dear readers,

Maybe “a vegan land-of-plenty” is a bit over the top, but if there’s one land where it’s easy to go vegan, it’s Norway. Not only because animal products are terribly expensive, but the vegan substitutes are often much cheaper as well (in the Netherlands, this is certainly not always the case). Since I’m a poor student, the choice between two steaks for twenty euros – and no, I’m not joking – or the same amount of tofu for a third of that price, is made quickly. I’m very pleased that Norway has made it so easy to bring my veganuary to a good ending!

After I hopelessly failed last week, I’ve got some good news: no meat, egg or any other animal product has found its way to my mouth! Even though this week was much busier than last, the difference was that this time, I was prepared. Sunday evening I was cutting vegetables three hours long, made sweet & sour sauce and tomato sauce, marinated tofu, all so I could get through the week.

Every morning I had jam on bread for breakfast; for lunch I often had slices of vegan “chicken” filet on bread. I only had dinner at home three times this week, but fortunately it was always ready to eat, because I only had to warm it up from the freezer. Here’s a free tip I’m giving you: food prepping is not only very therapeutic (there is nothing better than just cutting vegetables and stirring in sauces without thinking and just gazing into infinity), but it’s also a very nice and easy way of dining vegan at home during the week.

What I also noticed is the variation in vegan dishes restaurants offer. At almost every restaurant, there are at least drie vegan dishes (or dishes that can easily be veganized), which is nice when you go out for dinner, like I did last week.

What really surprises me is how easy it is to eat vegan. When my roommates are cooking meat, I’m still salivating, but I can easily hold back. Fortunately, I don’t have a terrible need for meat, but maybe that will come later. For now I feel fantastic (especially my skin has improved!) and the challenge is going great! We’ll see next week if everything’s still going well 😉

– Michael


dan-carlson-88563-unsplash

Vegan luilekkerland

Lieve lezers,

Misschien is vegan luilekkerland een beetje overdreven, maar als er één land is waar het makkelijk is om volledig vegan te gaan eten, dan is het wel Noorwegen. Niet alleen zijn dierlijke producten hier godsgruwelijk duur, de vegan alternatieven zijn vaak ook veel goedkoper (in Nederland is dat zeker niet altijd het geval). Aangezien ik een arme student ben, is de keuze tussen twee biefstukjes voor twintig euro -en dat is echt geen grap- of een zelfde hoeveelheid tofu voor een derde van die prijs snel gemaakt. En vooralsnog vind ik het heel fijn dat Noorwegen me helpt om mijn veganuary tot een goed einde te brengen.

Na vorige week hopeloos gefaald te hebben, is er deze week goed nieuws: Geen vlees, eitje of wat voor dierlijk product heeft een weg weten te vinden naar mijn mond! Want ondanks dat deze week nog veel drukker was dan de afgelopen, was ik voorbereid. Zondag avond heb ik drie uur lang groentes staan snijden, zoetzure- en tomatensaus gemaakt en tofu gemarineerd, zodat ik de week door zou komen.

Elke ochtend heb ik als ontbijt sneetjes brood met jam gegeten, als lunch vaak plakjes vegan “kip”-filet op brood. Ik heb maar drie keer thuis avond gegeten, maar gelukkig was dat wel altijd zo klaar, omdat ik het zo uit de vriezer kon opwarmen. Hier komt dan ook gratis tip en aanbeveling van mij: Foodprepping is niet alleen therapeutisch (er is niets fijner dan gewoon groentes snijden en in sausjes roeren met je verstand op nul en blik op oneindig) maar ook nog eens heel fijn en makkelijk om op een doordeweekse dag thuis vegan te dineren.

Wat mij ook is opgevallen is de variatie in veganistische gerechten die restaurants hier op het menu hebben staan. In bijna elk restaurant zijn er wel drie verschillende veganistische gerechten en gerechten die heel makkelijk vegan gemaakt kunnen worden, wat heel fijn is als je vaak uit eten gaat, zoals ik afgelopen week.

Waar ik toch wel het meest van te kijken sta is hoe makkelijk het is om veganistisch te eten. Als mijn huisgenootjes vlees koken, dan stroomt het water me nog wel in de mond, maar kan ik me wel makkelijk inhouden. Gelukkig heb ik ook geen ontzettende behoefte aan vlees, maar misschien komt dat later nog. Voor nu voel ik me fantastisch (vooral mijn huid is veel rustiger geworden afgelopen week) en gaat de challenge prima! Volgende week zullen we zien of het dan nog zo goed bevalt 😉

– Michael

Source images: Dan Carlson via Unsplash
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: