Recipes

Vegan Hot Cross Buns

Klik hier voor Nederlands

Happy Easter everyone! This year for Easter I decided to make what I think is a very British treat: hot cross buns.

As the traditional recipe is full of animal products, I found this vegan recipe from BBC Good Food but amended it to my taste. Let me know if you give it a try!

Vegan Hot Cross Buns

 • Servings: 4-6
 • Difficulty: medium
 • Print

Ingredients

 • 300 ml unsweetened soy milk
 • 50 g Flora Dairy Free butter
 • 500 g self-raising flour
 • 7 g sachet fast action yeast
 • 70 g sugar
 • 1/2 tsp salt
 • 4 heaped tsp mixed spice
 • zest from 1 large orange
 • 20 g sultanas
 • 50 g dried cranberries
 • For the cross
 • 70 g plain flour
 • 2 tbsp water
 • For the glaze
 • 1 tbsp soya milk
 • 2 tbsp maple syrup

Directions

 1. Warm the butter in a saucepan. When melted, take off the heat and add the soy milk.
 2. Mix all dry ingredients in a large mixing bowl. Gently pour the milk mixture in while stirring to create a sticky dough. Tip out onto a lightly floured surface.
 3. Knead the dough by hand for about ten minutes until smooth and elastic, or use a stand mixer if you have one. Shape the dough into a ball and put into a lightly oiled mixing bowl. Cover with a tea towel and leave to rise for one hour or until doubled in size.
 4. Turn the dough back onto the surface and flatten. Now spread the orange zest, sultanas and dried cranberries in the middle and fold the dough. Knead until all ingredients are well distributed. Again, make a ball from the dough and return to the bowl, cover and leave to rise for another hour.
 5. Line a baking sheet with baking parchment. On a clean and lightly flowered surface, knock the dough and gently punch out the air. Then divide the dough into 12 even-sized pieces (each piece will weigh about 83 grams, yes I checked!) and roll each into a ball. Arrange the buns on the baking sheet, leaving two cm between each one. Cover with the tea towel and leave to rise for 45 minutes.
 6. Heat the oven to 220C. To make the cross, mix together 70 g flour with 2 tbsp water to create a thick paste (if it’s too thick add some more water, but make sure it’s not runny!). With a spoon, make crosses onto the buns.
 7. Bake the buns for 15 to 20 minutes or until they are a nice golden brown.
 8. If you’re going to serve the hot cross buns later, leave them to cool on a raster. Just before serving, mix the soy milk and maple syrup and brush a small amount on each bun for that nice glaze. Put in the oven for five minutes et voilà: your hot cross buns are ready!


Vegan Hot Cross Buns

hotcrossbuns3

Vrolijk Pasen! Dit jaar besloot ik om met Pasen iets te maken dat volgens mij typisch Brits is: hot cross buns!

Omdat het traditionele recept vol zit met dierlijke producten, vond ik een vegan recept op BBC good food, maar ik heb het nog wat naar mijn eigen smaak aangepast. Laat je het me weten in de comments als je dit recept maakt?

Vegan Hot Cross Buns

 • Servings: 4-6
 • Difficulty: medium
 • Print

Ingredients

 • 300 ml ongezoete sojamelk
 • 50 g plantaardige boter
 • 500 g zelfrijzend bakmeel
 • 7 g zakje gist
 • 70 g suiker
 • 1/2 theelepel zout
 • 4 theelepels koek- en speculaaskruiden
 • Geraspte schil van 1 sinaasappel
 • 20 g rozijnen
 • 50 g gedroogde cranberries
 • Voor het kruisje
 • 70 g bloem
 • 2 el water
 • Glanslaagje
 • 1 el sojamelk
 • 2 el ahornsiroop

Directions

 1. Verwarm de boter in een pan. Haal de pan van het vuur zodra de boter gesmolten is en voeg hier de sojamelk aan toe. Roer even door.
 2. Meng alle droge ingrediënten in een grote beslagkom. Giet vervolgens het melkmengsel voorzichtig al roerend erin om een plakkerig deel te maken. Leg vervolgens op een licht met bloem bedekt aanrecht.
 3. Kneed het deeg zo’n tien minuten tot het een glad en elastisch deeg is, of gebruik een keukenmixer als je die hebt. Vorm het deeg tot een bal en doe het in een licht geoliede kom. Dek af met een theedoek en laat een uur rijzen, of totdat het in formaat verdubbeld is.
 4. 4.  Leg het deeg weer op het aanrecht en maak het plat. Strooi nu de geraspte sinaasappelschil, de rozijnen en gedroogde cranberries in het midden en vouw het deeg dicht. Kneed tot alle ingrediënten goed zijn verdeeld. Maak opnieuw een bal van het deeg en leg het weer in de kom. Laat nog een uur rijzen.

 5. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Maak het deeg plat en druk voorzichtig de lucht eruit. Verdeel het deeg vervolgens in 12 gelijke stukken (elk stuk weegt zo’n 83 gram, ik heb het inderdaad gewogen!) en rol elk tot een balletje. Leg de broodjes op de bakplaat met een tussenruimte van 2 cm. Dek af met de theedoek en laat 45 minuten rijzen.
 6. Verwarm de oven voor op 220C. Om het kruis te maken meng je 70 g bloem met 2 el water om een dik mengsel te maken (als het té dik is, voeg dan wat meer water toe, maar zorg ervoor dat het niet te vloeibaar is!). Maak met een lepel kruisjes op de broodjes.
 7. Bak de broodjes 15 tot 20 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
 8. Als je de hot cross buns pas later gaat serveren, laat ze dan afkoelen op een raster. Meng vlak voor het serveren de sojamelk en ahornsiroop, en bestrijk een klein beetje op elk broodje voor een mooi glanzend laagje. Zet vijf minuten in de oven et voilà: je hot cross buns zijn klaar!

0 comments on “Vegan Hot Cross Buns

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: