Hotspots Reviews

Entirely Vegetarian Formal Hall at Wolfson

Klik hier voor Nederlands

Last Friday Wolfson College, Oxford held an entirely vegetarian formal.

Of course I was still the odd one out being a vegan, but the vegan options were very similar to the vegetarian ones.  A fully vegetarian formal at such a big Graduate College in Oxford is a huge step in the right direction!

But wait, what is a formal?
Good question. When you first move to Oxford you’re bombarded with new words that make no sense whatsoever. It’s only after three years of living here that I fluently speak Oxford University’s language. So a formal, officially Formal Hall, is a served three-course meal that takes place three times a term. The dress code is smart.

On the menu
The starter was an anti-pasta plate (as you can see on the picture above). The vegan main was a polenta and roast vegetable stack with vegan cheese and a herb tomato sauce, with maple roast carrots and courgette. For dessert a chocolate and coconut mousse with raspberry coulis was served. The vegetarian version had goats cheese instead of vegan cheese. My table companions weren’t very keen on their starter – the vegetarian version had fried bread, whilst the slices of bread I had were fresh. The dessert had a gritty texture which didn’t make it very appealing. Overall I must say I really enjoyed the three-course meal, the wine, and of course the company I had. But secretly I’m hoping that the next formal will be completely vegan! 🙂

IMG_6805


Volledig Vegetarische Formal Hall op Wolfson

IMG_6769

Afgelopen vrijdag hield Wolfson College, Oxford een volledig vegetarische Formal.

Tuurlijk was ik nog steeds de vreemde eend in de bijt die vegan was, maar ik krijg vrijwel hetzelfde voorgeschoteld als de vegetariërs.

Wacht even, wat is een formal?
Goeie vraag. Wanneer je naar Oxford verhuist word je gebombardeerd met nieuwe woorden die in eerste instantie werkelijk nergens op slaan. Pas na drie jaar wonen kan ik pas zeggen dat ik vloeiend de taal van de Oxford University spreek. Een formal, of beter gezegd formal hall, is een driegangenmenu dat drie keer per trimester geserveerd wordt. De dresscode is smart.

Op het menu
Het voorgerecht was een anti-pasta (zoals op bovenstaande foto te zien is). Het vegan hoofdgerecht was polenta met geroosterde groentes, vegan kaas en een gekruide tomatensaus, plus wortel en courgette geroosterd in ahornsiroop. De vegetarische versie had geitenkaas in plaats van vegan kaas. Als dessert werd er een chocolade kokosmousse met frambozencoulis geserveerd. Mijn tafelgenoten waren niet echt te spreken over het voorgerecht – de vegetarische versie had “fried bread”, oftewel gefrituurd brood, terwijl de sneetjes brood die ik had vers waren. Het dessert had bovendien een korrelige textuur die het niet echt aantrekkelijk maakte. Maar over het algemeen moet ik zeggen dat ik echt genoten heb van het driegangenmenu, de wijn en natuurlijk ook het gezelschap. En stiekem hoop ik natuurlijk dat de volgende formal volledig vegan is! 🙂

IMG_6805

0 comments on “Entirely Vegetarian Formal Hall at Wolfson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: