featured Lifestyle Reviews

Fitbit Charge 3: Pros and Cons

Klik hier voor Nederlands

I’ve had my Fitbit Charge 3 for over a month now and have lost multiple Workweek Hustles to Rebelliouskitchen already 😆. About time I wrote a review about this tracker!

The Fitbit Charge 3 lets you track your activities, sleep, monthly cycle for the women, and much more. My main reason for purchasing a Fitbit was to be able to track my sleep, as I suspected I was awake during nighttime a lot more than I should (which turned out to be true). Something I feel I should mention here is that wearing a Fitbit has really motivated me to move more. It’s great to track your workouts, but it’s also fun to follow the progress of the people you follow and challenge your family, friends and colleagues. Read on if you’re thinking of purchasing a Fitbit too!

IMG_6736

Look and comfort
I chose the Blue Grey / Rose-Gold Aluminum look because it looked good online. I must admit that when it first arrived I was a tiny bit disappointed in the color of the strap – online it looks more blue-ish grey (like the description would suggest) while in real life it looks more purple, but I’ve gotten used to it and now I actually like it. It goes really well with the rose-gold Fitbit. Good to know: there are more straps available in the Fitbit shop, and when I do a quick Google search there are many suppliers that offer nice-looking straps. I haven’t ordered a new one yet, but I still might.

The first week of wearing my Fitbit my skin was slightly irritated by the strap although I do think I was wearing it a bit too tight. And yesterday I was under a lot of stress because of work and suddenly my eczema turned up (hey ho!) especially on the skin where my strap usually sits. But usually I can wear my tracker without any complications, it’s quite comfortable. Just make sure to clean your Fitbit regularly – instructions on how to can be found here. Another great thing is that the Fitbit Charge 3 is waterproof, which means it can track your swimming workout, but also you don’t have to take it off before you shower!

IMG_6744

Tracking
I was sooo excited when I could finally get insights into my sleeping pattern! As mentioned above, I had a feeling I was more awake than I should be. Me and my partner figured out this could have something to do with our bed not being big enough, so we arranged for a new mattress and a bed-extension (yes, apparently that’s a thing!). I still see about 80 minutes awake-time on my Fitbit, but my sleep score has vastly improved upon swapping our tiny mattress for a bigger one.

Then there’s the fitness tracking, which works perfectly fine. I do find that sometimes just after charging my Fitbit, it will have some problems with syncing. I seem to be able to fix this by shutting the app and opening it again. I’ve set my Fitbit to track running, walking, biking, runs on a treadmill, yoga and just simply “workout” for when I’m doing my abs challenge. I still need to figure out if I can add “dancing” to it (no, not only for when I’m clubbing!).

I must admit I’m slightly obsessed with the heart tracker. It seems to be quite accurate (yes, I’ve tested this multiple times by timing my bpm with a stopwatch). Your Fitbit Charge 3 will also be able to show you your Cardio Fitness Level and Score. I was quite surprised (not to say shocked) that mine started out to be between “Poor” and “fair”. But I’ve read online that your tracker needs to stabilise and find a pattern during the first few days, after which it has more data and show you a more accurate score. Now it lingers between “Fair” and “Average”, which still doesn’t seem great but I’m not worrying too much about it. After all, worrying might raise my heart rate! 😉

The last thing I’ll discuss here is tracking food. I love how almost anything I buy in the supermarket can be scanned and added to my food tracker. It is very much up to date, even with new products. It’s good to get an insight into how many calories I eat versus how many I burn. It seems to be quite accurate.

A quick overview: 

Pros

 • Nice look
 • Comfortable
 • Tracks almost anything
 • Accurate
 • Waterproof
 • Motivating

Cons

 • Sometimes has syncing trouble
 • Can irritate skin

Have I persuaded you to purchase a Fitbit? Let me know in the comments!


Fitbit Charge 3: De Voor- en Nadelen

IMG_6748

Ik heb mijn Fitbit Charge 3 nu meer dan een maand, en heb al meerdere Workweek Hustles van Rebelliouskitchen verloren 😆 Tijd om een recensie over deze tracker te schrijven!

Met de Fitbit Charge 3 kun je je workouts, slaap, maandelijkse cyclus en nog veel meer bijhouden. Mijn voornaamste reden om de Fitbit aan te schaffen was om mijn slaappatroon bij te houden, aangezien ik het vermoeden had dat ik ‘s nachts vaker wakker werd dan zou moeten (wat inderdaad bleek te kloppen). Ik zal gelijk maar zeggen dat het dragen van een Fitbit me echt heeft gemotiveerd om meer te bewegen. Het is geweldig om workouts mee bij te houden, maar het is ook leuk om de voortgang van de mensen die je volgt te volgen. Én je kunt je familie, vrienden en collega’s uitdagen, super leuk! Lees verder als je overweegt een Fitbit te kopen!

IMG_6736

Uiterlijk en comfort
Ik koos voor de Blue Grey / Rose Gold Aluminium-look omdat deze er online erg mooi uitzag. Ik moet toegeven dat ik een klein beetje teleurgesteld was in de kleur toen het eenmaal binnen was, aangezien het online meer blauwachtig grijs is (zoals de beschrijving suggereert). In het echt is het meer paars. Maar inmiddels ben ik aan de kleur gewend en vind ik het juist leuk. Het past goed bij het rosé goud van de Fitbit zelf. Goed om te weten: er zijn meer bandjes verkrijgbaar in de Fitbit webshop, en als ik even snel google vind ik veel webshops die mooi uitziende bandjes verkopen. Ik heb nog geen nieuwe besteld, maar zal dat misschien binnenkort toch doen.

De eerste week dat ik mijn Fitbit droeg had ik wel een beetje last van uitslag, hoewel ik het bandje achteraf gezien misschien te strak droeg. Gisteren had ik veel stress door werk en kreeg ik last van eczeem, vooral op de huid waar het bandje meestal zit. Maar normaal gesproken kan ik de tracker gewoon zonder problemen dragen, het zit comfortabel. Zorg er wel voor dat je je Fitbit regelmatig schoonmaakt – instructies vind je hier. Iets anders is trouwens dat de Fitbit Charge 3 waterdicht is, wat betekent dat het de baantjes die je in het zwembad trekt bijhoudt, maar ook dat je m niet hoeft af te doen tijdens het douchen! Superchill. 

IMG_6744

Het tracken
Ik was zoo enthousiast toen ik eindelijk inzicht kreeg in mijn slaappatroon! Zoals ik hierboven al schreef, had ik al eerder het gevoel dat ik ‘s nachts vaker wakker was dan ik zou moeten zijn. Dit bleek dus ook uit de gegevens die mijn Fitbit voor me verzameld had. Mijn partner en ik bedachten dat het waarschijnlijk iets te maken kon hebben met ons bed dat eigenlijk te klein is voor twee personen, dus hebben we een nieuw matras en bedverlening (jup, het is echt een ding) geregeld. Mijn Fitbit geeft nog steeds aan dat ik gemiddeld 80 minuten per nacht wakker ben, maar mijn slaapscore is sindsdien wel echt verbeterd.

Dan is er de daadwerkelijke fitness tracking, die prima werkt. Helaas heeft mijn Fitbit af en toe dat het net na het opladen problemen heeft met synchroniseren. Dit kan opgelost worden door de app te sluiten en opnieuw op te starten, maar het is wel vervelend. Ik heb mijn Fitbit zo ingesteld dat ik snel zes bepaalde activiteiten kan tracken: hardlopen, wandelen, fietsen, hardlopen op de loopband, yoga en “workout” (het laatste gebruik ik bijvoorbeeld als ik buikspieroefeningen doe). Ik moet nog steeds uitzoeken of ik hier dansen aan toe kan voegen (nee, niet alleen voor als ik aan het stappen ben!)

Oké, heel eerlijk: ik ben lichtelijk geobsedeerd door de hartslagmeter. Het lijkt behoorlijk nauwkeurig (ja, ik heb dit meerdere keren getest door mijn hartslag te meten met een stopwatch erbij). Je Fitbit Charge 3 geeft ook een “Cardio Fitness Niveau en Score”. Ik was nogal verrast (zelf een beetje geschrokken) toen ik zag dat mijn score tussen “slecht” en “redelijk” lag toen ik ‘m net droeg. Maar ik heb online gelezen dat je tracker de eerste paar dagen moet stabiliseren en een patroon moet vinden, waarna het meer gegevens heeft en dus een meer nauwkeurige score kan laten zien. Nu blijft het hangen tussen “Redelijk” en “Gemiddeld”, wat nog steeds niet geweldig lijkt ondanks een hartslag van 64 in rust, maar ik maak me er niet al te veel zorgen over… Aangezien je zorgen maken ook je hartslag kan verhogen! 😉

Het laatste wat ik hier zal bespreken is het tracken van voeding. Ik vind het fantastisch dat bijna alles wat ik in de supermarkt koop, kan worden gescand en toegevoegd kan worden aan de voedseltracker. Het is erg actueel en er worden steeds nieuwe producten aan toegevoegd. Het is een goede manier om inzicht te krijgen in hoeveel calorieën ik binnenkrijg versus hoeveel ik er verbrand. Wederom lijkt het behoorlijk nauwkeurig te zijn.

Nog even op een rijtje:

Voordelen

 • Ziet er goed uit
 • Comfortabel
 • Kan veel tracken
 • Nauwkeurig
 • Waterbestendig
 • Motiverend

Nadelen

 • Heeft soms synchronisatieproblemen
 • Kan de huid irriteren

Heb ik je overgehaald om een Fitbit te kopen? Laat een reactie achter!

0 comments on “Fitbit Charge 3: Pros and Cons

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: