Beauty featured Reviews

Faith in Nature Shampoo & Conditioner Review

Klik hier voor Nederlands

If you’ve been following me for a while now you should know that I love lavender. When I came across Faith in Nature Lavender & Geranium Shampoo I just had to try it. I couldn’t resist buying the conditioner, too. I tried it out – here’s what I thought!

What is Faith in Nature?
Faith in Nature, or FIN, was founded in 1974 on the belief that natural, ethical products should be available to everyone. Their founder Rivka Rose always had a passion for plants, a passion that flourished, becoming Faith in Nature. “[F]or the planet, we believe in harnessing the powers of nature, but not harming it in the process. We believe that using naturally derived, cruelty-free, vegan, ingredients is what makes our products work so beautifully”, they state on their website. Sounds good to me!

FaithinNature

Lavender & Geranium Shampoo
The shampoo promises to be made using 100% natural fragrance and made with essential oils. It is free from Parabens and SLS, vegan and cruelty-free, and 99% natural origin. I wonder what that last 1% is made out of then?

When opening the bottle I can smell the rich, lavender scent already. The smell of geranium is more subtle. The shampoo itself is quite runny – you only need a small squirt on your hand palm for it to lather richly. I can’t emphasise enough how amazing the scent is (although I might be slightly biased as I’ve always loved lavender). While massaging into my hair it doesn’t feel very soft yet, but I’m hoping the conditioner will do the trick. After rinsing my hair smells amazing! Now on to the conditioner…

Lavender & Geranium conditioner
As with the shampoo, this conditioner is bullshit-free, so no Parabens, SLS or animal cruelty. It says on the packaging to apply conditioner to damp hair and leave on for 5 minutes. In the meanwhile I enjoy the rich scent of lavender (again, geranium not so much) and feel how this Faith in Nature product really “nourishes my hair and relaxes my senses” (yeah, that’s written on the bottle. Didn’t come up with that myself!). My hair feels soft already and I haven’t even rinsed it! After rinsing, my hair feels super soft. This stuff is amazing!

FaithinNature2

After washing & drying
Not only is it important to me how a shampoo or conditioner feels and smells like while showering, but also afterwards. After drying my hair it still smells very lush. The scent of lavender stayed in my hair for about two days, after which I washed it again. I don’t like heavily perfumed beauty products, but this product is subtle enough for it to be enjoyable.

Rating
I guess you already know what I’m going to say… YES, I would recommend this product. The only thing I was concerned about is the packaging. Because, well, let’s be straightforward: it’s plastic and that sucks. BUT! Yes, there is a but. Faith in Nature offers refills all over the country. Find yourself a refill station near you: click here for a list of refill stations. I love it when a company is innovative and tries to find ways to be kind to the planet! Please also note that Faith in Nature have solid shampoo bars. I haven’t tried those out yet, but after my positive experience with the solid version, I’m up for it!

Have you tried Faith in Nature products? Let me know what you think in the comments section below!

 


Faith in Nature Shampoo & Conditioner Review

Als je me al een tijdje volgt weet je natuurlijk al dat ik van lavendel hou. Toen ik Faith in Nature Lavender & Geranium shampoo tegenkwam, moest ik het gewoon proberen. En toen kon ik het natuurlijk ook net laten om de conditioner te kopen. Ik probeerde het – in dit artikel vertel ik wat ik ervan vond!

Wat is Faith in Nature?
Faith in Nature, ook wel FIN, werd opgericht in 1974 vanuit de overtuiging dat natuurlijke, ethische producten voor iedereen beschikbaar moesten zijn. De oprichtster Rivka Rose had altijd al een passie voor planten, een passie die uiteindelijk opbloeide in Faith in Nature. “40 jaar later houdt Faith in Nature nog steeds vast aan haar basiswaarden: ethisch, kwaliteitsvol, hoge standaard, correcte prijs-kwaliteitverhouding”, staat er op de website. Klinkt goed!

FaithinNature

Lavendel & Geranium Shampoo
De shampoo bestaat uit 100% natuurlijke geurstoffen en is gemaakt met etherische oliën. Het is vrij van parabenen en SLS, vegan en cruelty-free, en 99% van natuurlijke oorsprong. Wat die laatste procent dan is, dat wordt niet duidelijk.

Bij het openen van de fles komt de rijke geur van lavendel me al tegemoet. De geur van geranium is meer subtiel. De shampoo zelf is erg vloeibaar – je hebt dan ook niet veel nodig om het te laten schuimen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe heerlijk de geur is (hoewel ik natuurlijk bevooroordeeld ben aangezien ik heel erg van lavendel hou!). Terwijl ik het inmasseer, voelt mijn haar nog niet heel zacht aan, maar ik hoop dat de conditioner het werk zal doen. Na het uitspoelen ruikt mijn haar heerlijk! Nu op naar de conditioner…

Lavendel & Geranium conditioner
Net als de shampoo bevat deze conditioner geen troep, dus geen parabenen of SLS, en ook geen dierenmishandeling. Volgens de verpakking moet de conditioner op vochtig haar aangebracht worden en 5 minuten intrekken. Intussen geniet ik wederom van de rijke geur van lavendel (de geranium ruik ik dan eigenlijk weer niet zo goed) en voel hoe dit Faith in Nature-product echt “mijn haar voedt en mijn zintuigen ontspant” (ja, dat staat op de fles, ik verzin het niet zelf.) Mijn haar voelt al zacht aan en ik heb het niet eens gespoeld! Na het spoelen voelt mijn haar echt super zacht aan. Dit spul is geweldig!

FaithinNature2

Na het wassen en drogen
Ik vind het niet alleen belangrijk hoe een shampoo of conditioner aanvoelt en ruikt tijdens het douchen, maar ook erna. Na het drogen van mijn haar ruikt het nog steeds heerlijk. De geur van lavendel bleef trouwens zo’n twee dagen hangen in mijn haar, waarna ik het opnieuw waste. Ik hou niet van zwaar geparfumeerde schoonheidsproducten, maar dit product is subtiel genoeg om ervan te kunnen genieten.

Beoordeling
Ik neem aan dat je weet wat ik ga zeggen. Ja; ik zou dit product aanbevelen. Het enige wat me enigszins zorgen baart is de verpakking. Omdat het, nou ja,  plastic is. In Engeland zijn er al zogeheten refill stations waar je je flesje opnieuw kunt vullen met shampoo, maar dit lijkt in Nederland nog niet te kunnen. Wel worden er shampoo bars verkocht, die dus verpakkingsvrij zijn (deze heb ik echter nog niet geprobeerd, maar ze staan wel op mijn verlanglijst!). Ik vind het fijn wanneer een bedrijf innovatief is en manieren probeert te vinden om vriendelijk te zijn voor de planeet.

Heb jij Faith in Nature al geprobeerd? Laat me weten wat je ervan vindt in de comments!

4 comments on “Faith in Nature Shampoo & Conditioner Review

  1. i love the fragrance of this shampoo and conditioner. not had this item in a while. maybe it’s time i got some again eh? x

    Liked by 1 person

  2. Pingback: Soul and Soup Solid Shampoo Bar and Conditioner Review – Kitchenoflion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: