Beauty eco friendly minimalism Reviews

Ethique Shampoo and Conditioner Bar Review

Klik hier voor Nederlands

I tried these heart-shaped shampoo and conditioner bars from Ethique—a sustainable, plastic, palm oil and cruelty free brand. Here’s what I thought!

Ethiquereview4

What is Ethique?
Ethique, the French word for ‘ethical’ was founded in 2012. On their website it says that Ethique is “on a mission to rid the world of plastic waste”. They started their revolution when founder Brianne West began making natural beauty bars “as an alternative to the 80 billion plastic shampoo and conditioner bottles thrown out globally each year”. Ethique is now an award-winning international beauty brand that has developed over 40 products.

Another thing is that Ethique believes strongly in honest trading (also known as Fair Trade). They accomplish this by putting fair prices back to communities, having less of an environmental impact and help families learn the processes of economic investment and buy equipment, then offer the support they need to succeed. They believe in true transparency—they can visit these families and see the working conditions and farming practices for themselves.

All in all, I think these points make Ethique a good brand to invest in. But how about their products?

ethiquereview2

Here’s what I thought…
Let’s start at the beginning: the packaging. All made out of compostable material, this packaging is very eco-friendly. On the side it says what bars are inside: there are three shampoo bars and two conditioner bars. I haven’t had the best experiences with conditioner bars—they usually don’t do what they proclaim they do. But I’m diving in without any expectations, so let’s give it a go!

First of all: all bars smell amazing. They have a fresh, sweet smell that lifts me up even before trying them out! There’s one thing that’s worrying me: the “Heali Kiwi Shampoo Bar” contains, as the name suggests, kiwi. As I get an allergic reaction from consuming kiwi, I’m not sure if it’s a good idea to use this on my skin. After doing a patch test I found that my skin isn’t irritated so I’ll just give it a go and wash my hair with it as well.

Ethiquereview3

The shampoos
The packaging gives us a little instruction on how to use the shampoo: “Swipe bar down wet hair several times from root to tip. Lather shampoo in well, then rinse.” The soap foams nicely and can be well distributed on my hair. It feels so luxurious! My favorite shampoo bar is definitely the St Clements, “Orange & Lime oils to Cleanse & Refresh”. Very refreshing indeed! I find that it really cleans my scalp without irritating it.

The conditioners
Just as with the shampoo bars, the conditioner comes with a little instruction as well: “After shampooing, swipe bar down our hair from root to tip. Massage in, then rinse”. Okay, I can do this. When massaging in, the conditioner doesn’t exactly feel like conditioners mostly do, but as soon as I start rinsing it out, my hair feels amazingly soft. I love this product! I think the “Wonderbar”, made with coconut & cocoa butter, is my most favorite. It really nourishes the tips of my hair.

Rating
Would I recommend this product to you? Oh, hell yes! Not only because it smells nice and leaves my hair shiny and clean, but also because it’s plastic free, palm oil free, and cruelty free. The Ethique vegan shampoo and conditioner bars should definitely be on your shopping if you are looking for a sustainable alternative to bottled shampoo. And you’ll have to realize that this was just the hair sampler; I can’t wait to try out more Ethique products!


Ethiquereview1

Ethique Shampoo en Conditioner Bar Review

Ik probeerde de hartvormige shampoo- en conditioner bars van Ethique uit—een duurzaam merk dat plastic-, palmolie- en dierenleedvrij is. Lees hier wat ik ervan vond!

Ethiquereview4

Wat is Ethique?
Ethique, het Franse woord voor “ethisch”, werd opgericht in 2012. Op hun website is te lezen dat Ethique “op een missie is om de wereld van plastic afval te bevrijden”. Ze begonnen hun revolutie toen oprichter Brianne West natuurlijke schoonheidsproducten in de vorm van plasticvrije bars begon te maken “als alternatief voor de 80 miljard plastic shampoo- en conditionerflessen die elk jaar wereldwijd worden weggegooid”. Ethique is inmiddels een internationaal bekroond beauty-merk geworden dat meer dan 40 producten heeft ontwikkeld.

Iets anders is dat Ethique sterk gelooft in eerlijke handel (ook wel bekend als Fair Trade). Ze bereiken dit door eerlijke prijzen terug te geven aan gemeenschappen, minder impact op het milieu te hebben, en gezinnen te helpen met het leren begrijpen van economische investeringen en apparatuur voor ze te kopen, om vervolgens de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Ethique gelooft in transparantie—ze bezoeken deze families om met eigen ogen de arbeidsomstandigheden en landbouwpraktijken te zien.

Al met al goede argumenten om te investeren in Ethique. Maar hoe bevallen hun producten?

ethiquereview2

Dit is wat ik ervan vond
Laten we beginnen bij het begin: de verpakking. Deze is volledig gemaakt van composteerbaar materiaal, wat het een zeer milieuvriendelijke verpakking maakt. Aan de zijkant staat wat voor bars er in deze verpakking zitten: drie shampoo bars en twee conditioner bars. Ik heb niet al te beste ervaringen met conditioner bars—ze doen meestal niet wat ze beweren dat ze doen. Maar ik duik gewoon zonder verwachtingen onder de douche en kijk wat ik ervan vind!

Allereerst: de bars ruiken allemaal even lekker. Ze hebben een frisse, zoete geur die me al vrolijk maakt voor ik ze überhaupt gebruikt heb! Er is echter één iets waar ik me een beetje zorgen om maak: de “Heali Kiwi shampoo bar” bevat, zoals de naam al suggereert, kiwi. Aangezien ik een allergische reactie krijg van het consumeren van kiwi weet ik niet zeker of het een goed idee is om dit op mijn huid te gebruiken. Ik deed een patch test en ontdekte dat mijn huid er niet geïrriteerd van raakte, dus dat is fijn! Ik ga het gewoon proberen en mijn haar ermee wassen.

Ethiquereview3

De shampoos
De verpakking legt uit hoe de shampoo bars gebruikt moeten worden: “Veeg de bar meerdere keren over nat haar van wortel tot punt. Laat de shampoo schuimen en spoel daarna uit.” De shampoo schuimt goed en laat zich goed verdelen over mijn haar. Het voelt heerlijk luxueus! Mijn favoriete shampoo bar is tot nu toe de St. Clements, “Sinaasappel- en limoenoliën die reinigen en vernieuwen”. Het is een zeer verfrissende shampoo bar die mijn hoofdhuid reinigt zonder te irriteren.

De conditioners
Net als bij de shampoo bars komt de conditioner met een instructie: “Veeg na het wassen met shampoo de bar van wortel tot punt over het haar. Inmasseren en uitspoelen.” Oké, dat moet lukken. Bij het inmasseren voelt de conditioner nog niet zoals de meeste conditioners doen, maar zodra ik het uitspoel, voelt m’n haar heerlijk zacht. Ik ben dol op dit product! Ik denk dat de “Wonderbar”, gemaakt met kokos en cacaoboter, mijn favoriet is. Het voedt ook echt de punten van mijn haar.

Eindbeoordeling
Zou ik dit product aanbevelen? Zeker wel! Niet alleen omdat het lekker ruikt en mijn haar glanzend schoon maakt, maar ook omdat het geen plastic of palmolie bevat en dierenleedvrij is. De Ethique shampoo en conditioner kun je dus zeker op je lijstje zetten de volgende keer dat je op zoek bent naar een duurzaam alternatief voor shampoo. En moet je nagaan; ik heb alleen nog maar de samples geprobeerd van dit merk. Ik kan niet wachten om meer Ethique producten te proberen!

0 comments on “Ethique Shampoo and Conditioner Bar Review

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: