Recipes

Vegan Pretzel Pizza Recipe

Nederlandse Versie

Friday night is pizza night, am I right! Time to bake some pretzel pizzas!

Pretzel pizza? I can hear you think. Yes. Pretzel pizza. It’s a pizza, but with a pretzel base. And it’s delicious!

Even if it’s not Friday, I’m sure these pretzel pizzas will make you happy.

Vegan Pretzel Pizza

 • Servings: 2
 • Difficulty: medium
 • Print

Ingredients

  For two medium-sized pizzas
 • 292 g self raising flour
 • 5 g salt
 • 6 g sugar
 • 5 g dried yeast
 • 30 g butter, melted
 • 180 ml lukewarm water
 • 1 tsp bicarbonate of soda
 • coarse salt

Directions

 1. Make sure the 180 ml water is not too hot, just lukewarm. Add the dried yeast and sugar and stir well. Leave for a couple of minutes – it will start bubbling a bit, meaning the yeast is activated.
 2. Mix the dry ingredients (except bicarbonate of soda) together in a bowl and gradually add the melted plant based butter and yeast mixture. Mix or knead everything together until all starts to come together. If you’re kneading by hand, keep going on for another 10 – 15 minutes. Otherwise use the stand mixer on low to medium speed until the dough ball looks smooth.
 3. Cover the bowl with a moist towel and let your dough rise at a warm place for 45 – 60 minutes, or until the dough has doubled in size.
 4. While waiting for the dough, you can prepare toppings for your pizza. For the sauce, I usually spice some tomato sauce up with smoked pepper powder. For toppings, I like chopped mushrooms, onion and vegan cheese, but be as creative as you want (yes, pineapple is allowed! 😉 ) This is also a good time to start preheating your oven to 200 degrees.
 5. pretzelpizza3
 6. Divide the dough in two equal parts (unless you’re in for one big pizza, I won’t stop you!) and shape the dough into a pizza base. I find it most easy to cover my kitchen counter with some flour, to make it less sticky. Put the pizza base on a backing tray. Now mix 30 ml water with 1 tsp of bicarbonate soda. With a baking brush, coat the crust of your pizza with this mixture. This is what gives your pretzel pizza that dark brown, crunchy crust! Sprinkle with some coarse salt while still wet. Top up your pizza with toppings of your choosing, then place your pretzel pizza in the oven for approx. 20 minutes. Enjoy!

 


Vegan Pretzel Pizza Receptpretzelpizza1

Vrijdagavond is pizza avond, of niet dan? Tijd om pretzel pizza’s te bakken!

Pretzel pizza? hoor ik je denken. Ja, echt waar. Pretzel pizza. Het is een pizza, maar met een pretzel bodem. En het is heerlijk!

Zelfs als het geen vrijdag is weet ik zeker dat deze pretzel pizza’s je zullen smaken!

Vegan Pretzel Pizza

 • Servings: 2
 • Difficulty: medium
 • Print

Ingredients

  Voor twee middelgrote pizza’s
 • 292 g zelfrijzend bakmeel
 • 5 g zout
 • 6 g suiker
 • 5 g gedroogde gist
 • 30 g gesmolten boter
 • 180 ml lauw water
 • 1 theelepel baking soda
 • grof zout

Directions

 1. Zorg ervoor dat het water niet te heet is, gewoon lauw. Voeg gist en suiker toe en roer goed door. Laat een paar minuten staan – het zal een beetje beginnen te schuimen, wat betekent dat de gist geactiveerd is.
 2. Meng alle droge ingrediënten samen (behalve het baking soda) in een kom en voeg geleidelijk de gesmolten plantaardige boter en het gistmengsel toe. Mix of kneed alles samen tot één geheel. Als je met de hand kneedt, blijf dan nog zo’n 10 tot 15 minuten kneden. Als je een keukenmixer gebruikt, zet deze dan op lage tot gemiddelde snelheid, tot de deegbal er glad uitziet.
 3. Bedek de kom met een vochtige handdoek en laat het deeg zo’n 45 tot 60 minuten op een warme plaats rijzen, of tot het deeg dubbel zo groot is.
 4. Terwijl je op het deeg wacht, kun je vast de toppings voor uw pizza voorbereide. Voor de saus kruid ik meestal wat tomatenpuree met gerookte paprikapoeder. Wat toppings betreft hou ik van plakjes champignon, gesnipperde ui en vegan kaas, maar je kunt zo creatief zijn als je maar wil (ja, ananas is ook gewoon toegestaan! 😉 )
 5. Dit is trouwens ook een goed moment om de oven voor te verwarmen op 200 graden. pretzelpizza3
 6. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken (tenzij je zin hebt in één grote pizza, ik hou je niet tegen!) en vorm het deeg tot een pizzabodem. Ik vind het zelf het makkelijkst om mijn aanrecht met wat bloem te bedekken, zodat het minder plakkerig is. Plaats de pizzabodem op een bakplaat. Meng nu 30 ml water met 1 theelepel baking soda. Gebruik een kwast dit mengsel op de korst te strijken. Dit is wat je pretzel pizza een donkerbruine, knapperige korst zal geven! Besprenkel met wat grof zout terwijl het nog nat is. Bedek de pizza vervolgens met je toppings naar keuze. Bak de pizza gaar in zo’n 20 minuten. Eet smakelijk!

2 comments on “Vegan Pretzel Pizza Recipe

 1. Pingback: Vegan Pizza Dough Recipe – Kitchenoflion

 2. That looks amazing..!
  i have secret recipe for gluten free pizza crust with a slight twist, make sure to check it out https://mrzd.food.blog/2019/11/08/recipe-for-gluten-free-pizza-crust/

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: