eco friendly Giveaways Lifestyle minimalism Reviews

Why I Wear Bamboo Socks – and Why You Should, Too

Nederlandse Versie

All my socks were wearing out – which is why I planned to get new ones. I wanted to make a conscious choice, so I did a little bit of research beforehand.

Nowadays, it is becoming increasingly clear how certain products harm the environment in many different ways. This also goes for clothing – did you know that just washing them can pollute the oceans? Clothes made from polyester, nylon, acryl, and other synthetic fibers might be cheap, but they come at a great cost… With every wash, tiny plastic particles end up getting flushed through the drains. I decided to take at least one step into the right direction, by choosing for bamboo socks.

bamboosocks2

Why choose bamboo socks?
Bamboo fabric, also called “bamboo viscose”, is made by extracting cellulose from wood pulp. Bamboo barely needs water, doesn’t need harmful pesticides and is 100% biodegradable, making it a very environmental friendly material. And if that were not enough, bamboo absorbs more carbon dioxide from the air than cotton. Another good thing to know is that bamboo yields the same volume as cotton from 10% of the land area.

bamboosocks1

Dry feet, happy skin
Environmental reasons besides, choosing bamboo clothes or socks in particular will make your body happy too. Bamboo is 40% more absorbent than even the finest organic cotton. I have experienced myself that after a day of hard work, my feet are still dry, even though I tend to have sweaty feet (TMI, sorry!).

Another great aspect is how soft it is to the touch, even after washing. Putting on these socks in the morning is just so comfortable! As the material is breathable and thermo-regulating, your feet will stay comfortable during all sorts of weather; cool during summer, warm in winter. Bamboo is also hypo-allergenic, meaning everyone can enjoy it.

Bamboo lasts longer
Somehow, socks don’t really agree with my feet. After a couple of uses they usually end up with holes at either my toes or heels. But clothing made out of bamboo is very durable; “Compared to other materials, the bamboo plants and fabric end up having much longer fibers that are more strongly coupled to one another, resulting in a much more durable cloth”. (source)

bamboosocks3

Conclusion
Bamboo clothes are better for the environment, not only because bamboo need less water and yield way more than other organic plants, but also because they are strong and durable. Bamboo socks are an excellent choice if you have sweaty feet as they are 40% more absorbent than even the finest cotton.

If all this has not yet convinced you to switch to bamboo socks, then my giveaway might convince you! Head over to my Instagram and like this photo. Tag your friends and share on your grid for an extra entry! Giveaway closes 16 July 2019 at noon and a winner will randomly be chosen that evening. 

Photo by kazuend on Unsplash
Sources:


Waarom ik bamboe sokken draag, en waarom jij dat ook zou moeten doen

kazuend-LVdiXyu2eTc-unsplash

Al mijn sokken begonnen te slijten, dus het werd tijd om de voorraad bij te vullen. Ik wilde een bewuste keuze maken, dus verdiepte me in duurzame sokken.

Het wordt steeds meer duidelijk dat bepaalde producten ronduit slecht voor het milieu zijn. Dit geldt helaas ook voor kleding – wist je dat door simpelweg de was te doen, je onbewust de oceanen kan vervuilen? Kleding gemaakt van polyester, nylon, acryl en andere synthetische vezels is misschien goedkoop, maar brengt consequenties met zich mee… Bij elke wasbeurt worden kleine plastic deeltjes door de riolering gespoeld. Ik besloot om in elk geval een eerste stap in de goede richting te zetten, door te kiezen voor sokken gemaakt van bamboe.

bamboosocks2

Waarom kiezen voor bamboe sokken?
Bamboevezel, ook wel “bamboeviscose” genoemd, wordt gemaakt door cellulose uit houtpulp te extraheren. Bamboe heeft nauwelijks water en geen schadelijke pesticiden nodig om te groeien en is 100% biologisch afbreekbaar, waardoor het een zeer milieuvriendelijk materiaal is. En alsof dat nog niet genoeg is, absorbeert de plant meer koolstofdioxide uit de lucht dan de katoenplant. Iets anders wat goed is om te weten, is dat bamboe hetzelfde volume oplevert als katoen met slechts 10% van het landoppervlak.

bamboosocks1

Droge voeten, blije huid
Afgezien van het milieu zijn er meer redenen om voor bamboe te kiezen. Kleding gemaakt van bamboe en sokken in het bijzonder zal ook je lichaam erg blij maken. Bamboe staat erom bekend 40% meer absorberend te zijn dan zelfs het beste biologische katoen. Na een lange dag werken voelen mijn voeten nog steeds droog aan, terwijl ik behoorlijk zweetvoeten kan hebben (sorry, dat wilde je vast niet weten!).

Iets anders dat ik echt fijn vind is dat de sokken super zacht zijn, ook na meerdere wasbeurten. Het aantrekken van deze sokken is heel comfortabel! Omdat het materiaal ademend en thermoregulerend is, blijven je voeten comfortabel bij alle weersomstandigheden; koel in de zomer, lekker warm in de winter. Bamboe is ook nog eens hypo-allergeen, wat betekent dat iedereen ervan kan genieten.

Bamboe gaat langer mee
Op de een of andere manier vinden sokken mijn voeten nooit zo aardig. Na een paar keer gebruiken zitten er vaak al gaten in de tenen of hielen. Maar gelukkig is kleding gemaakt van bamboe zeer duurzaam: “In vergelijking met andere materialen hebben bamboeplanten en de stof zelf veel langere vezels die sterker aan elkaar zijn gekoppeld, wat resulteert in een veer duurzamere stof”. (bron)

bamboosocks3

Conclusie
Bamboe kleding is beter voor het milieu, niet alleen omdat bamboe minder water nodig heeft en veel meer opbrengst heeft dan andere biologische planten, maar ook omdat het een sterke en duurzame stof is. Bamboe sokken zijn een uitstekende keuze als je zweetvoeten hebt, omdat ze 40% meer absorberend zijn dan zelfs de beste katoen.

Photo by kazuend on Unsplash
Bronnen:

0 comments on “Why I Wear Bamboo Socks – and Why You Should, Too

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: