Beauty

Rose water and Cedarwood toner DIY

I had run out of my usual toner which I totally loved, but since it’s quite expensive I decided to make my own toner out of rosewater and cedarwood.

Nederlandse Versie

Head straight to recipe

jonathan-meyer-yZJPiMC1-_k-unsplash.jpg

Rose water
Rose water is a liquid made from water and rose petals. It contains numerous powerful antioxidants which can protect the cells in the skin against damage. Rose water also has anti-inflammatory properties, which means it can be put on the skin to soothe any irritation caused by conditions such as eczema. Due to its antiseptic properties, rose water has been shown to be useful for preventing and treating infections, which can be beneficial when dealing with acne.
nick-west-dAkd3xaSDTA-unsplash.jpg
Cedarwood
Cedarwood oil is extracted through the process of steam distillation from wood of the Cedar wood tree. The components found in cedarwood oil include cedrine, cedrol and thujopsene. These are believed to have the following properties: antiseptic, anti-inflammatory, antispasmodic, diuretic, insecticidal and anti-fungal. Because of the anti-inflammatory and antimicrobial properties, the oil is thought to be beneficial for skin conditions like acne, although repeated studies are still needed to confirm the effects of cedarwood on humans. Always make sure to do a patch test first to ensure that you don’t have an allergic reaction.

Cedarwood has also been used as a mosquito and insect repellant for a long time, which sounds like a win-win situation to me!

Combining rose water and cedarwood oil was a logical choice for me – as they both have anti-inflammatory and antiseptic properties, I reasoned the power of these two combined would make a lovely toner with a calming, soothing scent.

I use this toner after washing my face every morning and evening, as it’s refreshing and reduces the redness of my skin.

Rose water and cedarwood oil toner

 • Difficulty: easy
 • Print

Ingredients

 • 250 ml water
 • a handful of dried rose petals
 • 1 drop cedarwood oil

Directions

 1. Put a handful of dried rose petals in a heat resistant bowl.
 2. Now pour 250 ml of boiling water over the dried rose petals and let it cool down for about ten minutes.
 3. Add one drop of cedarwood oil and mix well.
 4. Pour the liquid into a (glass) spray bottle and make sure to shake well before every use.
Photos by Jonathan Meyer and Nick West on Unsplash
Sources used for this article:


Rozenwater en cederhout olie toner

IMG_5261

De toner die ik normaal gesproken gebruik was op, maar aangezien die vrij prijzig is besloot ik mijn eigen toner te maken van rozenwater en cederhout olie.

Ga naar het recept

jonathan-meyer-yZJPiMC1-_k-unsplash.jpg

Rozenwater
Rozenwater is een vloeistof gemaakt van – je raadt het al – water en rozenblaadjes. Het bevat tal van krachtige antioxidanten die de cellen in de huid kunnen beschermen tegen beschadiging. Rozenwater heeft bovendien ontstekingsremmende eigenschappen, wat betekent dat het op de huid kan worden gebruikt om eventuele irritatie veroorzaakt door aandoeningen zoals eczeem, te kalmeren. Het is aangetoond dat rozenwater vanwege de antiseptische eigenschappen nuttig kan zijn bij het voorkomen en behandelen van infecties, wat dus ook van pas kan komen bij het bestrijden van acne.

nick-west-dAkd3xaSDTA-unsplash.jpg

Cederhout olie
Cederhout olie wordt gewonnen door middel van stoom destillatie uit hout van de cederhoutboom. De componenten die worden aangetroffen in cederhoutolie zijn onder andere cedrinecedrol, en thujopsene. Deze worden verondersteld de volgende eigenschappen te hebben: antiseptisch, ontstekingsremmend, krampstillend, diuretisch, insecticide en schimmelwerend. Vanwege de ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen wordt de olie geacht te helpen bij huidaandoeningen zoals acne, hoewel er nog steeds onderzoeken nodig zijn om de effecten van cederhout op de mens te kunnen bevestigen. Zorg er altijd voor dat je eerst een “patch test” uitvoert voor je de olie gebruikt, om een allergische reactie te voorkomen.

Cederhout wordt trouwens al heel lang gebruikt tegen muggen en andere vervelende prikbeestjes, wat voor mij dus echt een win-win situatie is!

Het combineren van rozenwater en cederhoutolie
De combinatie van rozenwater en cederhoutolie was voor mij een logische keuze – omdat ze allebei ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen hebben, wist ik zeker dat de gebundelde kracht van deze twee ingrediënten een fijne toner zouden maken met een heerlijk kalmerende, rustgevende geur.

Ik gebruik deze toner elke ochtend en avond na het wassen van mijn gezicht, omdat het verfrissend is en roodheid van mijn huid vermindert.

Rozenwater en cederhoutolie toner

 • Difficulty: makkelijk
 • Print

Ingredients

 • 250 ml water
 • een handvol gedroogde rozenblaadjes
 • 1 druppel cederhoutolie

Directions

 1. Doe een handvol gedroogde rozenblaadjes in een hittebestendige kom.
 2. Giet nu 250 ml kokend water over de gedroogde blaadjes en laat dit ongeveer tien minuten afkoelen.
 3. Voeg een druppel cederhoutolie toe en meng goed.
 4. Giet de vloeistof in een (glazen) spuitfles en schud goed voor elk gebruik.
Foto’s door Jonathan Meyer en Nick West on Unsplash

 

0 comments on “Rose water and Cedarwood toner DIY

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: