gardening

Lavender, its Health Benefits and Uses

Nederlandse Versie

Lavender is commonly known for its soothing and calming effects.

There are many different types of lavender plants, so in this article I will be focusing on a variety named ‘Hidcote’ (Lavandula ‘Hidcote’, also known as English Lavender. Usually when people think of lavender, this is the one that immediately comes to mind. It’s also the one I have tattooed on my ankle.

37080136_473952519733829_1631932777563684864_n

How do I recognize lavender?
Lavender typically appears as a blooming bush. The most striking feature must be the purple flowers, which bloom late Spring and early Summer. They are of a deep violet-purple color and spike about three to four cm in length. The flowers themselves are quite fragrant, but if you rub a leave between your fingers you’ll notice that it will also give off an amazing scent. The leaves are narrow, silvery-grey.

Medical use of lavender
For centuries, lavender has been used as an herbal remedy. It contains an oil that seems to have sedating effects and might relax certain muscles. Internally, lavender is believed to help with a large amount of problems, including stress, anxiety, exhaustion, irritability, headaches, migraines, insomnia, depression, colds, digestion, flatulence, upset stomach, liver and gallbladder problems, nervousness, loss of appetite, and as a breath freshener and mouthwash. (source) Drinking lavender as a tea could help with these problems, although repeated studies are still needed to confirm effective proportions of lavender for insomnia and depression. (source) It is not advised to take lavender essential oil orally, because it is capable of making you very nauseous.
This study suggests that lavender can be effective in combating antifungal-resistant infections. The researchers found that lavender oil was lethal to a range of strains that can cause disease in the skin. The research showed that the essential oil of Lavandula viridis from Portugal “may be useful in the clinical treatment of fungal diseases, particularly dermatophytosis and candidosis”. Always go to your GP first before experimenting with essential oils and serious fungal infections though.

Lavender in the kitchen
The English Lavender is most commonly used in cooking. As an aromatic, it has a sweet fragrance with citrus notes. The leaves are a bit like rosemary and can be used as a spice or condiment in pastas, salads and dressings. The flowers can be used for desserts and make a lovely syrup. Lavender flowers are occasionally blended with black, green or herbal teas.

Lavender oil
Usually it is not recommended to put undiluted essential oils on your skin, but lavender oil is one of the few oils that can be used full-strength on the skin. It can be applied to cuts, scrapes, wounds, burns, insect stings, rashes, muscle aches, rheumatism, arthritis, cold sores, blisters and bruises. (source) When you have a migraine or headache, you can massage the oil directly onto the temples.

 


Lavender

Lavendel, de geneeskrachtige werking en het gebruik ervan

Lavendel staat vooral bekend om de kalmerende en verzachtende werking.

Er zijn veel verschillende soorten lavendel, maar ik richt me in dit artikel specifiek op de ‘Hidcote’ (Lavendula Hidcote, ook bekend als Engelse Lavendel). Meestal als mensen het over lavendel hebben, dan gaat het over deze soort. Het is ook de soort die ik op mijn enkel getatoeëerd heb staan.

37080136_473952519733829_1631932777563684864_n

Hoe herken ik lavendel?
De lavendel is een bloeiende struik. Het meest opvallende kenmerk moet toch wel de paarse bloemen zijn, die beginnen te bloeien in de late lente en vroege zomer. Deze bloemen hebben een diep violet-paarse kleur en een pieken ongeveer drie tot vier centimeter lang. De bloemen zelf zijn behoorlijk geurig, maar ook als je een blad tussen je vingers wrijft zul je merken dat het de typische lavendelgeur afgeeft. De bladeren zijn smal en zilvergrijs.

Medisch gebruik van lavendel
Al eeuwenlang wordt lavendel gebruikt als remedie tegen van alles en nog wat. Het bevat een olie die verzachtende effecten lijkt te hebben en bepaalde spieren kan ontspannen. Intern kan lavendel helpen met een groot aantal problemen, waaronder stress, angst, uitputting, geïrriteerdheid, hoofdpijn, migraine, slapeloosheid, depressie, verkoudheid, de spijsvertering, winderigheid, maagklachten, lever- en galblaasproblemen, nervositeit, verlies van eetlust, en het geeft je een frisse adem. (bron) Lavendel drinken als thee kan helpen bij deze problemen, hoewel er nog steeds herhaalde onderzoeken nodig zijn om de effectieve verhoudingen van lavendel voor slapeloosheid en depressie te kunnen bevestigen. (bron) Het wordt afgeraden de etherische olie oraal te nemen, omdat het je erg misselijk kan maken.
Dit onderzoek suggereert bovendien dat lavendel effectief kan zijn in het bestrijden van schimmelinfecties. De onderzoekers ontdekten dat lavendelolie dodelijk was voor een reeks schimmels die ziekten in de huid kunnen veroorzaken.  Het onderzoek toonde aan dat de etherische olie van de Lavandula viridis uit Portugal “nuttig kan zijn bij de klinische behandeling van schimmelziekten, met name dermatofytose en candidosis”. Ga altijd eerst naar de huisarts voordat je begint te experimenteren met etherische oliën!

Lavendel in de keuken
De Engelse Lavendel wordt het meest gebruikt tijdens het koken. Als een aroma heeft het een zoete geur met citrus-achtige tonen. De bladeren zijn een beetje zoals rozemarijn en kunnen worden gebruikt als kruid in pasta’s, salades en dressings. De bloemen kunnen worden gebruikt voor desserts en vormen een heerlijke siroop. Lavendelbloemen worden af en toe gemengd met zwarte-, groene- of kruidenthee.

Lavendelolie
De meeste etherische oliën kun je maar beter niet onverdund op je huid aanbrengen, omdat het irriterend kan werken. Lavendelolie is echter een van de weinige oliën die onverdund op de huid kan worden gebruikt. Het kan toegepast worden op snijwonden, schaafwonden, brandwonden, insectenbeten, uitslag, spierpijn, reuma, artritis, koortslip, blaren en blauwe plekken (bron). Wanneer je hoofdpijn of migraine hebt kun je de olie inmasseren bij je slapen.

0 comments on “Lavender, its Health Benefits and Uses

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: