eco friendly Lifestyle Uncategorized

National Refill Day

Nederlandse Versie

Hey everyone! Today is National Refill Day so I hope you’ve got your eco friendly bottles ready, because today we’re skipping single-use plastic bottles and refilling all the way!

It’s kinda ironic that I had to go back to my voluntary work this morning because I forgot my Dopper there yesterday – but I’d rather go back than buying bottled water.

How much do you save with a reusable bottle?
Everyone needs about two liters of water a day, which can seem like a lot, but with a big Dobber it’s just four refills. You would be saving 1460 plastic bottles per year by using a refillable bottle. (source) Even if you only purchased one plastic bottle a day, that’s still 365 plastic bottles that could have been spared with one reusable bottle.

brian-yurasits-1590108-unsplash

But what if I just reuse a disposable bottle?
Reusing disposable bottles is strongly discouraged. First of all, it would become a big source of bacteria, since a disposable bottle is not dishwasher-safe. Washing it with hot water isn’t possible, because it will distort the plastic (trust me, I’ve tried this one). Secondly, the plastic bottle releases microplastics, which means that you’re ingesting plastic without even realizing! So it may seem like a good idea to refill your plastic bottle, but it will mainly harm you – and the planet.

What is my favorite reusable bottle?
I’ve used Dopper reusable bottles for as long as I know. It’s a Dutch brand, very sturdy, and their bottles have been improved over time. I have the Insulated Dopper, which holds 580 ml. It keeps tea piping hot, and water ice cold. Ideal for both summer and winter!

samuel-scrimshaw-166751-unsplash

Where to refill your bottle
In my experience, coffee places like Starbucks, Café Nero or Costa don’t mind filling up your bottle with some fresh water. If there’s no such place near, however, or you’ve stumbled across a barista who refuses to refill your bottle, you can use the app Refill My Bottle. Accessed through the mobile app, the RefillMyBottle map shows you nearby locations where you can refill your water bottle for free or minimum fee.

What brand water bottle do you use? Have you found a refill point near you already?

Disclaimer: This article is in no way sponsored. I did in no way receive any payment or other products for posting this on Kitchenoflion. For more info, please visit my disclaimer.
Photos by Brian Yurasits and Samuel Scrimshaw on Unsplash


61948158_381540412485389_1704842060185478828_n

Hallo allemaal! Vandaag is het “National Refill Day” in de UK, maar dat kunnen we natuurlijk ook gewoon doortrekken naar Nederland! Dus zorg ervoor dat je je hervulbare fles in de aanslag hebt, want vandaag doen we plastic flesjes in de ban!

Het is eigenlijk nogal ironisch dat ik gisteren mijn Dopper ben vergeten op m’n vrijwilligerswerk, maar ik heb ‘m vanmorgen gelijk opgehaald, want ik ga liever terug dan een plastic flesje kopen. 

Hoeveel plastic bespaar je met een herbruikbare fles?
Iedereen heeft ongeveer twee liter water per dag nodig, wat veel lijkt, maar een grote Dopper hoef je in principe maar vier keer bij te vullen. Je zou per jaar zo’n 1460 plastic flessen kunnen besparen met een herbruikbare fles. (bron) Zelfs al zou je maar één plastic fles per dag kopen, dan zit je nog op 365 plastic flessen die met één herbruikbare fles bespaard zouden kunnen zijn.

brian-yurasits-1590108-unsplash

Maar wat als ik wegwerp flesjes gewoon hergebruik?
Het hergebruiken van wegwerp flesjes wordt sterk afgeraden. Ten eerste is het een grote bron van bacteriën, aangezien een wegwerpflesje niet vaatwasserbestendig is. Wassen met heet water kan niet, want daarmee verbuigt het plastic (geloof me, ik heb dit wel eens geprobeerd). Bovendien laat het plastic flesje microscopisch kleine stukjes plastic los, waardoor jij zonder dat je het door hebt plastic naar binnen aan het werken bent. Het lijkt dus misschien een goed idee om je plastic flesje opnieuw te vullen, maar daarmee schaad je jezelf vooral, en de aarde.

Wat is mijn favoriete herbruikbare fles?
Ik gebruik al Doppers voor zolang ik me kan herinneren. Het is een Nederlands merk, zeer stevig, en hun flessen zijn in de loop der tijd flink ontwikkeld. Ik heb de thermos dopper, waar 580 ml in kan. Het houdt mijn thee gloeiend heet, en koud water ijskoud. Ideaal, zowel in de zomer als in de winter!

samuel-scrimshaw-166751-unsplash

Waar kan ik mijn fles bijvullen?
In mijn ervaring zullen koffietentjes er nooit moeilijk over doen om je fles te vullen met vers water. Maar als er geen café of restaurant in de buurt te bekennen is, of als je tegen een barista aan bent gelopen die weigert je flesje bij te vullen, dan kun je de Drinkwaterkaart gebruiken. Deze toont alle watertappunten waar je gratis drinkwater kunt tappen. Zo kun je makkelijk tijdens het fietsen, wandelen of hardlopen je waterflesje gratis vullen met heerlijk Hollands kraanwater. Er worden steeds meer tappunten in Nederland neergezet, dus wie weet zit er ook een bij jou in de buurt!

Welk merk fles gebruik jij? Heb jij al een watertappunt bij jou in de buurt gevonden?

Disclaimer: Dit artikel is op geen enkele manier gesponsord. Ik heb op geen enkele manier een betaling of andere producten ontvangen door dit op Kitchenoflion te publiceren. Lees voor meer informatie mijn officiële disclaimer.
Foto’s door Brian Yurasits en Samuel Scrimshaw op Unsplash

 

0 comments on “National Refill Day

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: