Inspiration Lifestyle

Is it illegal to pick wildflowers?

Nederlandse Versie

I bet we’ve all done it before: picking wildflowers. But is it even legal? I did some research and found the answer* to the question. Spoiler alert: yes, you can still pick wildflowers.

What is the difference between liking and loving? “When you like a flower, you just pluck it. But when you love a flower, you water it daily!” Even though this quote is not from Buddha or Socrates like the internet suggests it is, well, there is certainly some truth to it. Luckily, nature gives us so much, sometimes we can pick flowers and no harm is done.

Text continues under picture

elsa-noblet-658990-unsplash.jpg

According to the Wildlife and Countryside Act of 1981 it is illegal to: 

 • “Uproot any wild plant without permission from the landowner or occupier” – this means that it is illegal to “dig up” a wild plant that doesn’t belong to you (or, in other words, isn’t growing on your property). Picking any part of the plant is legal, as long as you don’t uproot the entire plant. (The term “uproot” is defined as “to dig up or otherwise remove the plant from the land on which it is growing”).
 • Pick flowers from a special conservation site or reserve. This includes National Nature Reserves, Sites of Special Scientific Interest and National Trust properties.
 • Pick any flower that is “highly threatened”. Across the UK, there are several plants, flowers and fungi which are illegal to pick or sell due to their scarcity. The full list can be found here.
 • Pick with intention to sell or advertise to sell bluebells or tree lungwort. However, it is legal to pick these plants if you do not intend to sell them.

According to the Theft Act of 1968 it is illegal to: 

 • Pick cultivated flowers in public parks or gardens as well as plants and flowers growing on land which is maintained by the council (for example roundabouts and grass verges).
 • “A person who picks mushrooms growing wild on any land, or who picks flowers, fruit or foliage from a plant growing wild on any land, does not (although not in possession of the land) steal what he picks, unless he does it for reward, or for sale or other commercial purpose”.

So you can forage plants, flowers and mushrooms that are not privately owned or critically endangered – it is not illegal to pick wildflowers for personal, non-commercial use. Good to know: it is also not illegal to forage most leaves and berries for food in the countryside for non-commercial use.

*The information presented in this blog post only applies to the UK. Different rules may be in force in your country, so make sure to look them up before picking wild flowers.

Sources: Primrose Blog, plantlife.org
Photos by Christian Widell and Elsa Noblet on Unsplash


christian-widell-141537-unsplash

Ik wil wedden dat iedereen het wel eens gedaan heeft: wildplukken. Maar is het wel legaal? Ik zocht het voor je uit.

Wat is het verschil tussen “leuk vinden” en “houden van”? “Als je een bloem leuk vindt, pluk je hem, maar als je van een bloem houdt, geef je het elke dag water”. Hoewel dit citaat niet van Boeddha of Socrates afkomstig is (zoals het internet suggereert), zit er zeker een kern van waarheid in. Gelukkig heeft de natuur ons zoveel te bieden dat het geen kwaad kan om af en toe wat te plukken, zou je denken.

Staatsbosbeheer kan boetes opleggen aan wildplukkers, want formeel gezien wordt het gezien als stroperij. De boetes kunnen oplopen tot 4100 euro, maar in de praktijk wordt wildplukken – mits het beschaafd gebeurt – door de vingers gezien (bron). 

Tekst loopt door onder foto

elsa-noblet-658990-unsplash

Dit is waar je je aan moet houden tijdens het wildplukken:

 • Wildplukken in openbare parken of tuinen, evenals het plukken van planten en bloemen die op grond van de gemeente groeien (zoals rotondes en grasbermen), is verboden.
  In het Wetboek van Strafrecht staat het volgende: “Hij die […] heide, helm, wier, riet, biezen, mos, […] ongeplukte of afgevallen boomvruchten of bladeren, te velde staand gras of te veld staande of na de oogst achtergebleven veldvruchten wegneemt, met het oogmerk om zich die voorwerpen wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan stroperij, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een maand of geldboete van de tweede categorie.” Die geldboete van de tweede categorie is dus 4100 euro.
 • Pluk enkel voor eigen gebruik. Aangeraden wordt om maximaal de inhoud van één champignonbakje aan te houden als maatstaf voor de maximale hoeveelheid. Wat je plukt mag niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden.
 • Pluk met respect voor de natuur, oftewel pluk niet de hele bramenstruik leeg. Een vuistregel waar je je aan kunt houden is maximaal een-tiende van de totale hoeveelheid die er groeit te plukken. Dit zorgt ervoor dat de soort kan overleven en kan voortplanten, waardoor jij volgend jaar weer vrolijk kunt wildplukken!
 • Pluk enkel bekende soorten – zorg dat je voldoende kennis hebt over de soorten in het gebied. Veel planten lijken op elkaar, waardoor je het verschil tussen een eetbare en giftige plant niet ziet. Bij twijfel: niet plukken!
 • Houd je aan de regels van het gebied. Ieder natuurgebied heeft eigen regels. Hoewel wildplukken in veel gebieden gedoogd wordt, is het aan te raden je te verdiepen in de regels. Neem bij twijfel contact op met de beheerder.

Het is dus in principe mogelijk en zelfs legaal om te wildplukken, zolang je je aan de regels houdt. Het meest belangrijke is dat wat je plukt voor niet-commerciële doeleinden is – het is dus niet de bedoeling dat je jouw vangst doorverkoopt.

Fotos van Christian Widell en Elsa Noblet op Unsplash

4 comments on “Is it illegal to pick wildflowers?

 1. Pingback: Make Your Own Elderflower Syrup – Kitchenoflion

 2. Pingback: Chamomile: How to Recognize it, Health Benefits and Uses – Kitchenoflion

 3. Pingback: Blackberry Pie Recipe – Kitchenoflion

 4. Pingback: Make Your Own Dandelion Honey – Kitchenoflion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: