eco friendly Lifestyle

I Tried The EcoEgg Laundry Egg – Here’s What I Thought

EcoEgg Laundry Egg

Nederlandse Versie

As you might know, lately I’ve been trying to get our house as eco-friendly as possible. I don’t mind doing the laundry but the amount of water used and chemicals flushing down the drains afterwards made me think.

That’s why I decided to do some research – how to make laundry as eco-friendly as possible? The Internet gave me a solution: the EcoEgg. When I used to work at Holland&Barrett we sold refills for this Laundry Egg and they always smelled amazingly fresh. After reading a lot of reviews (I spent a whole evening reading review after review!), I decided I wanted to try this for myself. There are a lot of positive reviews, but to be honest there are quite some negative ones out there as well. Some people say the EcoEgg doesn’t get rid of spots and dirt, or that it hardly leaves the fragrance it promises. Others say it’s been working amazing, even getting rid of fruit juice, mud and grass stains. So what did I think?

EcoEgg Laundry Egg

My First Thoughts on the EcoEgg
I was super excited for  the EcoEgg to arrive – I ordered it a week ago and it took some time before arriving. When it was finally here yesterday, I couldn’t wait to do the laundry (yes – for real!). I opened the package to find… Plastic.

Okay, that’s a bummer. All the pellets are wrapped in plastic. Why didn’t I see this coming? Nowadays everything is covered in plastic, but somehow I thought the EcoEgg would be different. The plastic has code #5, which is PP – Polypropylene. “Can be recycled into fibers”. I’m glad it’s recyclable, but I hope EcoEgg will look into finding a more eco-friendly way of packing the pellets. The pellets do smell nice I must say, I chose the “Fresh Linen” version.

The EcoEgg website recommends “detoxing” your washing machine first, but as I go to a launderette and every wash costs me £1.50 I didn’t really feel like detoxing. If we ever have a washing machine of our own… Then yes.

EcoEgg Laundry Egg and Pellets

Dark Garments Test
Our laundry has been piling up over the last week because I so desperately wanted to try out the EcoEgg. Somehow Ron and I wear a lot of black clothes so I started with doing the dark garments at 30 degrees. After it was finished it did smell fresh, but when I was hanging out the laundry I noticed the clothes felt a bit greasy, like wool does sometimes.
When dry, the clothes felt soft (not greasy at all) and they had a very light “fresh linen” fragrance, in a good way!

White Garments Test
Next up was washing whites. Interestingly enough the clothes didn’t feel greasy at all after washing like the dark garments did. I have no idea if the greasy touch had something to do with the EcoEgg then, or maybe it was some leftover washing detergent from the last person who’d used the machine? The downside of not having your own washing mashine…
As with the dark garments, the clothes feel very soft when dry and have a light fragrance. All stains were gone, so this EcoEgg is a keeper!

My final verdict
In general I am very pleased with the EcoEgg. It seems to do what it should do, all our clothes are clean and soft to the touch, and the fragrance is not too present but it is nice.
The only thing that kinda puts me off is the plastic bags. Perhaps this is the most environmentally friendly way of packing the pellets for now, but I do wonder if EcoEgg could be using paper bags or small cardboard boxes instead.
Apart from the plastic bags I really like the EcoEgg Laundry Egg, and I am already thinking of ordering the Dryer Egg as well!

Have you ever tried the EcoEgg laundry egg? What did you think? What else can we do to make doing laundry more eco-friendly?

Disclaimer: This article is in no way sponsored. I did in no way receive any payment or other products for posting this on Kitchenoflion. For more info, please visit my disclaimer.


EcoEgg Laundry Egg

Zoals je misschien wel weet ben ik de laatste tijd vooral bezig om ons huis zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Ik vind het niet erg om de was te doen, maar de hoeveelheid water die gebruikt wordt en de chemicaliën die door het riool gespoeld worden, zetten toch me aan het denken.

Dat is waarom ik besloot om wat onderzoek te doen – hoe maak je de was doen zo milieuvriendelijk mogelijk? Het internet gaf mij de oplossing: een EcoEgg. Toen ik nog bij Holland&Barrett werkte, waren de navullingen voor deze EcoEgg mij wel al eens opgevallen. Ze roken altijd verrassend fris. Na het lezen van heel wat reviews (ik heb er een hele avond voor uitgetrokken!) besloot ik het toch maar gewoon te doen. Er zijn veel positieve recensies online te vinden, maar om eerlijk te zijn ook flink wat negatieve beoordelingen. Sommige mensen zeggen dat de EcoEgg geen vlekken en vuil verwijdert, of dat de was achteraf niet fris ruikt. Anderen zeggen juist dat het fantastisch werkt, en dat het zelfs vruchtensap, modder en grasvlekken kan verwijderen. Dat klonk best veelbelovend, vond ik zelf.

EcoEgg Laundry Egg

Mijn eerste ervaring met de EcoEgg
Ik was super enthousiast over de levering van de EcoEgg – ik bestelde het een week eerder en het duurde eventjes voor het eindelijk geleverd werd. Toen het dan eindelijk hier was, kon ik niet wachten om de was te doen (ja, echt waar!). Ik opende het pakket en vond… Plastic. Heel veel plastic.

Oké, dat is wel een beetje jammer. Alle pellets zijn verpakt in plastic. Waarom zag ik dit niet eerder aankomen? Tegenwoordig heeft alles een plastic verpakking, maar op de een of andere reden dacht ik dat EcoEgg anders zou zijn. Het plastic heeft recyclecode 5, wat Polypropyleen is. “Kan worden gerecycled tot vezels”. Ik ben blij dat het recyclebaar is, maar hoop stiekem dat EcoEgg zal kijken naar een meer milieuvriendelijke manier om de pellets te verpakken. De pellets ruiken erg lekker, dat moet ik toegeven (ik koos voor de “fresh linen” versie).

Er wordt op de EcoEgg website aanbevolen om je wasmachine eerst te “detoxen“, maar ik moet naar een wasserette waar elke was me £1.50 kost, dus dat vond ik het niet helemaal waard. Als we ooit onze eigen wasmachine hebben, dan zou ik het wel overwegen.

EcoEgg Laundry Egg and Pellets

Donkere was test
Onze was heeft zich de afgelopen week flink opgestapeld omdat ik zo graag wilde wachten tot de EcoEgg binnen kwam. Op de een of andere manier dragen Ron en ik veel donkere kleding, dus begon ik met het doen van de donkere was op 30 graden. Nadat het klaar was, rook het fris, maar terwijl ik de was aan het ophangen was, merkte ik dat de kleding een beetje vettig aanvoelde. Een beetje zoals wol vettig aanvoelt, zeg maar. Toen het droog was voelde het wel gewoon zacht aan (helemaal niet vet) en de kleding had inderdaad een licht aanwezige geur van verse linnen.

Witte was test
De volgende was was de witte was (mooie zin, hè?). Apart genoeg voelde het dit keer helemaal niet vettig toen ik het uit de wasmachine haalde. Ik heb geen idee of dat vettige van de donkere was te maken had met de EcoEgg – het zou kunnen dat het wat overgebleven wasmiddel was van de laatste persoon die de wasmachine gebruikt had. Dat is het nadeel van niet je eigen wasmachine hebben…
Net als bij de donkere was voelde de kleding erg zacht aan toen het droog was, en ook de witte was rook fris. Alle vlekken waren weg, dus wat dat betreft heeft de EcoEgg z’n werk zeker goed gedaan!

Mijn eindoordeel
Over het algemeen ben ik zeker te spreken over de EcoEgg. Het lijkt te doen wat het moet doen, alle kleding is schoon en voelt zacht aan, en de geur is niet te aanwezig maar wel lekker.
Het enige wat ik dus écht jammer vind is dat van de plastic zakjes. Misschien is dit voor nu wel de meest milieuvriendelijke manier van verpakken, maar ik vraag me af of ze misschien papieren zakjes zouden kunnen gebruiken, of kleine kartonnen doosjes. Op de plastic zakjes na vind ik de EcoEgg echt een aanrader, en ik zit er nu al aan te denken om ook de variant voor de droger te bestellen!

Heb jij de EcoEgg al geprobeerd? Wat vond je ervan? Wat kunnen wij nog meer doen om het wassen milieuvriendelijker te maken?

Disclaimer: Dit artikel is op geen enkele manier gesponsord. Ik heb op geen enkele manier een betaling of andere producten ontvangen door dit op Kitchenoflion te publiceren. Lees voor meer informatie mijn officiële disclaimer.

0 comments on “I Tried The EcoEgg Laundry Egg – Here’s What I Thought

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: