eco friendly featured Lifestyle minimalism Reviews

#Zerowaste in the Kitchen: Three Ways to Reduce Plastic Waste

Nederlandse Versie

Today I’m sharing three ways to reduce plastic waste in the kitchen, including pictures of the real kitchen of Kitchenoflion!

It’s always so exciting to buy stuff knowing it will last longer and won’t pollute the earth. It has taken a while to fully adjust, but now that we’ve got the basics, I’m sure it will get even more easy.

Tip #1: Replace plastic kitchen tools with biodegradable ones
Nowadays, sponges are mainly made of viscose. in the production of viscose, highly toxic carbon disulfide is used. This is one of the reasons why I chose for a coconut alternative – the Ecococonut scourers. It’s a biodegradable and highly durable multipurpose scourer that doesn’t scratch, is safe to use on non-stick fry pans and is free from toxic chemicals.

IMG_4994

Instead of a plastic dish washing brush I now have a Redecker wooden dish brush with removable head. The wood is untreated beechwood with plant-based bristles. Be careful though – the Redecker brand also sells dish washing brushes with bristles made from horse hair, which is not vegan.

IMG_5013IMG_5016

Tip #2: Ditch the cling film – use vegan wax food wraps instead.
It is quite convenient: tearing a piece of cling film to wrap your leftovers with. But this single use plastic can easily be replaced by wax food wraps, which are eco friendly, sustainable, and zero waste. I found it a bit hard to find vegan wax food wraps – most of the food wraps are coated with beeswax, something I’d rather avoid. I found this lovely set with pineapple print on Amazon. It’s an investment, but totally worth it – in the end, it will save money and, most important, the earth.

IMG_5007

Tip #3: Become a refill hero with Ecover:  #REFILLUTION
Did you know you can refill your Ecover washing-up liquid? Neither did I, so when I found out I was sold immediately! It’s not completely zero waste because the first time you buy an Ecover product it will be in a plastic (recyclable) bottle, but still it’s an improvement. Find the closest Refill Station in the UK here.

What are you doing to reduce plastic waste in the kitchen? Let me know in the comments section below! 

Disclaimer: This article is in no way sponsored. I did in no way receive any payment or other products for posting this on Kitchenoflion. For more info, please visit my disclaimer.

 


IMG_4987

Vandaag deel ik drie tips met jullie om plastic afval in de keuken te verminderen, inclusief foto’s van de échte Kitchenoflion keuken!

Het is altijd zo leuk om producten te kopen waarvan je weet dat ze duurzaam zijn en de aarde niet zullen vervuilen. Het heeft eventjes geduurd om deze stappen te zetten, maar nu de basis er is, weet ik zeker dat alles alleen maar beter gaat worden.

Tip #1: vervang plastic hulpmiddelen in de keuken door biologisch afbreekbare varianten
Tegenwoordig worden sponzen vaak van viscose gemaakt. Tijdens de productie van viscose wordt het zeer giftige koolstofdisulfide gebruikt. Dit is één van de redenen waarom ik koos voor een alternatief: schuursponsjes gemaakt van kokosnoot. Ik gebruik het merk Ecococonut: het is een biologisch afbreekbaar en zeer duurzaam schuursponsje dat geen krassen achterlaat, veilig is om te gebruiken op een anti-aanbaklaag, en vrij is van giftige chemicaliën.

In plaats van een plastic afwasborstel heb ik nu een houten van het merk Redecker, met afneembare kop. Het is gemaakt van onbewerkt beukenhout met plantaardige borstelharen. Zorg er wel voor dat je de juiste borstelharen kiest: het merkt verkoopt immers ook borstelharen gemaakt van paardenhaar, wat natuurlijk niet vegan is.

IMG_5013IMG_5016

Tip #2: Weg met plastic vershoudfolie, gebruik vegan wax food wraps
Ik geef toe, het is best handig: een stukje vershoudfolie afscheuren om je kliekjes mee te bewaren. Maar dit single use plastic kun je vervangen door “wax food wraps”, oftewel katoen dat bedekt is met een laagje was. Het is milieuvriendelijker, duurzaam en zero waste. Ik moet toegeven dat het best lastig was om een vegan variant te vinden – de meeste zijn bedekt met een laagje bijenwas, iets wat ik liever vermijd. Ik vond deze mooie set met ananasprint op Amazon. Het is even een investering, maar absoluut de moeite waard – uiteindelijk zal het geld besparen, en misschien nog belangrijker: het hoeft de aarde niet te kosten.

IMG_5007

Tip #3: Word een navulheld met Ecover: #REFILLUTION
Wist je dat je je Ecover afwasmiddel kunt bijvullen? Nee, ik ook niet, dus toen ik daar achter kwam was ik direct verkocht! Het betekent niet volledig plastic vrij, want de eerste keer dat je een Ecover product koopt zit het natuurlijk wel in een plastic (recyclebare) verpakking. Toch vind ik het een hele verbetering. Vind hier het dichtstbijzijnde navulstation in Nederland.

Wat doe jij om plastic in de keuken te vermijden? Laat het me weten in een reactie hieronder! 

Disclaimer: Dit artikel is op geen enkele manier gesponsord. Ik heb op geen enkele manier een betaling of andere producten ontvangen door dit op Kitchenoflion te publiceren. Lees voor meer informatie mijn officiële disclaimer.

0 comments on “#Zerowaste in the Kitchen: Three Ways to Reduce Plastic Waste

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: