Inspiration Lifestyle Uncategorized

The Weekly Vegan Update: Sausage rolls and the Vegan Sub

Nederlandse Versie

Hello and welcome to my very first weekly vegan update! This week in the spotlight: Greggs and Tesco’s Vegan Sausage rolls and the Vegan Sub at Subway.

In the weekly roundup, published every Wednesday, I give an overview of vegan products I’ve tried, new hotspots I’ve discovered, and more… 

Greggs Vegan Sausage Roll
Nutritional values per portion:
Kcal: 311 | Fat: 19 grams, of which saturates: 9.3 | Protein: 12 grams

The Greggs Vegan Sausage Roll has been quite popular here in the United Kingdom. Especially because of Piers Morgan, British journalist, presenter and writer, who hates everything about veganism.
Negative publicity is also publicity, and because of his exaggerated criticism of the vegan sausage roll, it has now become such a huge success. In Good Morning Britain, he tried the Greggs vegan sausage roll, first exclaiming that it stinks. After taking just one bite, he spits it out. Everyone around him is seen enjoying the vegan sausage, but Morgan is wondering why in heaven’s name someone would eat this vile vegan sausage roll. Hmm, I don’t know what’s wrong with your taste buds, Piers Morgan, but I do know this sausage roll tastes amazing, and vegans as well as meat eaters are quite happy with it.

As we don’t have a Greggs near us, I had to wait months before I could try this “notorious” sausage roll. When Ron and I went to Bath last weekend, I suddenly saw the Greggs logo looming. I immediately grabbed Ron’s arm to drag him in there with the words “They have vegan sausages!”. Ron already knew enough by then, because I had told him many times about the fuss around this particular sausage roll, and that I wanted to give it a try myself.

Our final verdict: tastes great, makes a good snack. Ironically, it also appears to contain more protein than the meat variant.

Tesco Meat Free Sausage Roll

Tesco Meat free Sausage Roll
Nutritional values per portion:
Kcal: 319 | Fat: 17.5 grams, of which saturates: 8 grams | Protein: 11.8 grams

This sausage roll was also available for a while before I could finally sink my teeth in it. I had already seen that a shelf was put up for these vegan sausage rolls, but it was always empty… Until this morning. I saw a whole batch and immediately bought two of them for lunch at home.

My final verdict: Compared with the Greggs vegan sausage roll, it is somewhat disappointing. The “meat” hardly has any taste, and at the same time the rosemary dominates everything.

Product Image

Vegan Sub from Subway
Nutritional values per portion (6″ sub):
Kcal: 369 | Fat: 9.5 grams, of which saturates: 2.8 | Protein: 20.6 grams

Also tried the Vegan Sub in Bath (like the city, not the one in our bathroom). It’s not very different from the Veggie Patty, except that it doesn’t contain cheese and it has some special sauce (the garlic aioli sauce). At Subway you should make sure you order the right sandwich: only Italian and Hearty Italian are vegan at the moment. In terms of the sauces, you can choose from BBQ, Sweet Onion, Hot Chilli, Yellow Mustard, HP Brown Sauce, Sweet Chilli, and of course the new vegan Garlic Aioli.

My final verdict: I didn’t really find the Vegan Sub that exciting in terms of taste. The next time I might ask for a bit more sauce, because I hardly tasted anything of it. With something called “Garlic Aioli” you’d expect something to scare your colleagues away the next day, so to speak.

Many developments in the vegan field
Where two years ago I had a hard time finding a vegan burger that was really made without animal protein, nowadays life is a vegan mecca. On every corner of the street you can go for a quick bite, lunch or snack. I am quite happy that large chains such as Greggs, Tesco and even Subway recognize that there is a demand for vegan food. This makes it easier to be vegan in a world that is still dominated by meat-eating consumers.

I hope you enjoyed this weekly roundup. Let me know in the comments if you liked it. See you next week!


43130704_1933073760146625_2501088649964898320_n

Welkom bij mijn allereerste wekelijkse vegan update! Deze week in de spotlight: de Greggs en Tesco vegan saucijzenbroodjes en de Vegan Sub bij Subway.

In deze wekelijkse column die elke woensdag gepubliceerd wordt, geef ik een overzicht van nieuwe vegan producten die ik heb geprobeerd, hotspots die ik ontdekt heb, en meer… 

Greggs Vegan Sausage Roll, oftewel saucijzenbroodje
Voedingswaarden per portie:
Kcal: 311 | Vet: 19 gram, waarvan verzadigd: 9.3 | Eiwitten: 12 gram

Ken je de Greggs Vegan Sausage Roll nog niet? Dat is misschien ook niet zo gek, als je niet in Engeland woont. Maar geloof mij: hier op dit gekke Britse eilandje is het een behoorlijke hype onder de vegans. Dit komt gek genoeg vooral door Piers Morgan, een Britse journalist, televisiepresentator en schrijver, die een bloedhekel heeft aan alles wat maar met veganisme te maken heeft. Negatieve publiciteit is óók publiciteit, en juist omdat hij overdreven veel kritiek heeft op het saucijzenbroodje is het nu zo’n succes geworden. In Good Morning Britain probeert hij het broodje, waarbij hij direct zegt dat het “stinkt”. Na het nemen van een hap spuugt hij het direct uit. Iedereen om hem heen zit smakelijk te eten van de vegan sausages, maar hij vraagt zich af waarom iemand dit in godsnaam zou eten. Hmm, ik weet niet wat er mis is met jouw smaakpapillen, Piers Morgan, maar dit broodje smaakt heerlijk en zowel veganisten als vleeseters zijn er te spreken over.

Nu hebben wij geen Greggs in de buurt zitten, dus ik heb maanden moeten wachten voor ik het “beruchte” broodje kon proberen. Toen Ron en ik afgelopen weekend naar Bath gingen, zag ik ineens het logo van een Greggs opdoemen en ik pakte direct Rons arm vast om hem daar naar binnen te slepen: “Daar hebben ze die sausages!” zei ik hem. Ron wist al genoeg, ik had al vaker verteld over de heisa rondom de Greggs sausages en dat ik ‘m zo graag zelf eens wilde proberen.

Ons eindoordeel: smaakt prima, een goede snack voor tussendoor. Ook blijkt het ironisch genoeg meer proteïne te bevatten dan de variant met vlees, dus wat dat betreft heeft het natuurlijk een streepje voor!

Tesco Meat Free Sausage Roll

Tesco Meat Free sausage roll, ook een soort saucijzenbroodje
Voedingswaarden per portie:
Kcal: 319 | Vet: 17,5 gram, waarvan verzadigd: 8 gram | Eiwitten: 11,8 gram

Ook deze was al een tijdje verkrijgbaar voordat ik er eindelijk mijn tanden in kon zetten. Het kaartje voor dit saucijzenbroodje stond er wel al, maar steeds was het schap leeg. Tot vanmorgen: ik zag een hele partij van die vegan saucijzenbroodjes liggen en nam er direct twee mee om thuis op te warmen.

Mijn eindoordeel: Vergeleken met het saucijzenbroodje van Greggs valt ‘ie ietwat tegen. Het “vlees” heeft nauwelijks smaak, en tegelijkertijd overheerst de rozemarijn enorm.

Product Image

Vegan Sub van Subway
Voedingswaarden per portie (15 cm):
Kcal: 369 | Vet: 9,5 gram, waarvan verzadigd: 2,8 gram | Eiwitten: 20,6 gram

Ook in Bath geprobeerd: de Vegan Sub. Niet heel anders dan de Veggie Patty, behalve dat het geen kaas bevat en een speciale saus heeft (knoflook aioli saus). Bij Subway moet je goed opletten dat je wel het juiste broodje erbij bestelt: alleen Italian en Hearty Italian zijn vegan. Qua sausjes kun je kiezen uit BBQ, Sweet Onion, Hot Chilli, Yellow Mustard, HP Brown Sauce, Sweet Chilli, en natuurlijk de nieuwe vegan Garlic Aioli.

Mijn eindoordeel: Ik vond het qua smaak eigenlijk niet eens zo heel spannend. Een volgende keer zou ik misschien om iets meer saus vragen, want die proefde ik nauwelijks erin terug terwijl je met iets als “Garlic Aioli” verwacht dat je er de volgende dag nog je collega’s mee weg schrikt, bij wijze van spreken.

Vele ontwikkelingen op vegan gebied
Waar ik twee jaar geleden moeite had met het vinden van een vegan burger die écht zonder dierlijke eiwitten gemaakt was, is het leven tegenwoordig een vegan walhalla. Op elke hoek van de straat kun je wel terecht voor een snelle hap, lunch of snack. Ik ben blij dat grote ketens zoals Greggs, Tesco en zelfs Subway inzien dat er vraag naar is, en daar op inspelen. Dit maakt het makkelijker om vegan te zijn in een wereld die toch nog steeds gedomineerd wordt door vleesetende consumenten.

Ik hoop dat je deze wekelijkse vegan update leuk vond. Laat je weten in de reacties wat je ervan vond?
Tot volgende week!

1 comment on “The Weekly Vegan Update: Sausage rolls and the Vegan Sub

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: