Recipes

Vegan Soft Baked Pretzels Recipe

Nederlandse Versie

If you want to impress your friends with a simple but delicious recipe, try these soft vegan pretzels! The original recipe is from Rebellious Kitchen – find her recipe for pretty pretzel buns here!

I did, however, make some changes for my pretzel-shaped pretzels, but the ingredients are all the same.

prep 15 minutes
cook 20 minutes
total time 2 hours
portions 8 pretzels

For the pretzels

 • 585 g flour
 • 10 g salt
 • 360 ml warm water
 • 12 g sugar
 • 10 g instant yeast
 • Coarse salt
 • 60 g melted plant based butter

For the coating:

 • 25 g baking soda
 • 0,5 l boiling water

The first step is to mix 360 ml of warm water with the yeast and sugar and stir through. Leave the mixture for about 5 to 10 minutes, until the yeast starts to foam – meaning your yeast is active and ready for baking!

Mix the dry ingredients together in a bowl and gradually add the melted plant based butter and yeast mixture. Mix or knead everything together until all starts to come together. If you’re kneading by hand, keep going on for another 10 – 15 minutes. Otherwise use the stand mixer on low to medium speed until the dough ball looks smooth.

After this, cover the bowl with a moist towel and let your dough rise at a warm place for 45 – 60 minutes, or until the dough has doubled in size.

Now divide the dough into 8 equal parts. Shape the dough into pretzels – there’s lots of ways doing this, but I used this guide to knot them the classic way.

Lay your pretzels on a baking tray with baking paper – make sure to coat the baking paper with some oil, otherwise the pretzels will stick to the paper (I found this out the hard way!). Now mix 0,5 liter of boiling water with 25 grams of baking soda. With a baking brush, coat your pretzels with the liquid. This is what gives your pretzels that dark brown, crunchy crust! Sprinkle your pretzels with some coarse salt while still wet and cook the buns for approximately 15 – 20 minutes, until they have a nice deep brown color. Enjoy!

Adapted from Rebellious Kitchen

 


IMG_4730

Als je indruk wil maken op je vrienden met een eenvoudig maar heerlijk recept, probeer dan deze zachte vegan pretzels! Het originele recept komt van Rebellious Kitchen – vind hier haar recept voor Pretty Pretzel buns!

Ik heb echter wel wat veranderingen aangebracht in mijn pretzelvormige pretzels, maar de ingrediënten zijn in principe allemaal hetzelfde.

voorbereiding 15 minuten
bakken 20 minuten
totale tijd 2 uur
porties 8 pretzels

Voor de pretzels:

 • 585 g bloem
 • 10 g zout
 • 360 ml warm water
 • 12 g suiker
 • 10 g gist
 • grof zout
 • 60 g gesmolten plantaardige boter

Voor de coating:

 • 25 g baksoda
 • 0,5 liter kokend water

De eerste stap is om 360 ml warm water te mengen met de gist en suiker. Roer even goed door. Laat het mengsel vervolgens 5 tot 10 minuten staan, totdat de gist begint te schuimen – dit betekent dat het gist actief is en klaar is om mee te bakken!

Meng de droge ingrediënten in een kom en voeg geleidelijk de gesmolten plantaardige boter en het gistmengsel toe. Meng of kneed alles tot het deeg een geheel vormt. Als je met de hand kneedt, moet je nog zo’n 10 tot 15 minuten blijven kneden; als je een mixer gebruikt, blijf op lage tot gemiddelde snelheid mixen tot het deeg een gladde bal geworden is.

Bedek de kom met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plaats zo’n 45 tot 60 minuten rijzen, of tot het deeg in omvang is verdubbeld.

Verdeel nu het deeg in 8 gelijke stukken. Maak pretzels van het deeg – er zijn veel manieren om dit te doen, maar ik gebruikte deze handleiding om ze op de klassieke manier te knopen.

Leg de pretzels op een bakplaat met bakpapier – zorg ervoor dat je het bakpapier bedekt met wat olie, anders plakken de pretzels eraan vast (ik heb dit helaas zelf al eens meegemaakt, erg zonde!). Meng nu 0,5 liter kokend water met 25 gram baksoda. Bestrijk met een bakkwast de pretzels met de vloeistof. Dit is wat pretzels een donkerbruine, knapperige korst geeft! Strooi grof zout over de pretzels nu ze nog vochtig zijn, en bak ze vervolgens in zo’n 15 tot 20 minuten tot ze een mooi diepbruine kleur hebben. Geniet ervan!

Aangepast recept van Rebellious Kitchen

2 comments on “Vegan Soft Baked Pretzels Recipe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: