Activism

Oxfordshire Animal Save March Vigil

Nederlandse Versie

On 13 March, Oxfordshire Animal Save hosted a peaceful vigil outside Mutchmeats ltd slaughterhouse. In this article, I will tell you more about my experience (warning: graphic images).

I had never been to an animal vigil before, but have seen a lot of footage online. I knew what could be expected. The most important thing (to me at least) is that this vigil was a peaceful and love based form of activism. When we arrived (a friend of mine kindly offered a lift), there were already some people standing at a roundabout with placards, not so different from the ones we use for Oxford Vegan Action’s Outreach. After a while we noticed that no trucks were coming through. Probably the company was tipped off about our presence and cancelled or rescheduled all trucks.

Then, together with three others, we went around to the back of the slaughterhouse, to see if we could get some footage from there. But as soon as we arrived there, two policemen had come after us and kindly asked us to go away. One of us was able to take some pictures, but this really shows how secretive slaughterhouses are; nothing is supposed to be out in the open.

Tilly, the one who was able to take some photos, described to us the horror of what she saw. Puddles of blood, a lot of empty bottles of alcoholic drinks, and even a knife.

WARNING: GRAPHIC IMAGES

IMG_4874IMG_4875

Even though we weren’t able to bear witness to the animals this time, it feels like we were able to achieve something. The footage is out in the open now, for others to draw their own conclusions.

Have you ever been to a vigil? What was your experience?

Photo credits: Tilly Stuarty

 


IMG_4885

Op 13 maart organiseerde Oxfordshire Animal Save een vreedzame vigil buiten het slachthuis Mutchmeats ltd. In dit artikel zal ik je meer vertellen over mijn ervaring (waarschuwing: schokkerende beelden).

Ik was nog nooit eerder bij een wake, ook wel “vigil” genoemd, geweest, maar heb veel beeldmateriaal online gezien. Ik wist wat ik kon verwachten. Het belangrijkste (voor mij tenminste) is dat deze vigil een vreedzame en op liefde gebaseerde vorm van activisme was. Toen we aankwamen (een vriend van mij had me een lift aangeboden), stonden er al enkele mensen bij een rotonde met borden, niet zo verschillend van de borden die we tijdens Oxford Vegan Action’s Outreach gebruiken. Na een tijdje merkten we dat er geen vrachtwagens kwamen; waarschijnlijk was het bedrijf getipt over onze aanwezigheid en waren alle geplande vrachtwagens geannuleerd of verplaatst.

Daarna ben ik samen met drie anderen naar de achterkant van het slachthuis gelopen om te kijken of we daar wat beeldmateriaal konden verzamelen. Helaas was er politie aanwezig, die ons vriendelijk verzocht weg te gaan. Eén van ons heeft wel wat foto’s kunnen maken, maar dit laat weer zien hoe geheimzinnig slachthuizen over hun praktijken doen; niets mag naar buiten komen.

Tilly, degene die enkele foto’s wist te maken, beschreef ons de gruwelen van wat ze zag. Plassen bloed, veel lege flessen alcoholische drank, en zelfs een mes.

WAARSCHUWING: SCHOKKERENDE BEELDEN

IMG_4874IMG_4875

Ook al waren we deze keer niet in staat om de dieren een laatste beetje liefde te geven voor ze geslacht werden, het voelt alsof we iets hebben kunnen bereiken. De beelden zijn nu naar buiten, zodat anderen hun eigen conclusies kunnen trekken.

Ben jij wel eens naar een vigil geweest? Wat was jouw ervaring?

Foto credits: Tilly Stuarty

1 comment on “Oxfordshire Animal Save March Vigil

  1. Pingback: The Weekly Vegan Update: One Dam Day and Activists at Boxtel – Kitchenoflion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: