Recipes

No-egg Vegan Golden Cake

Nederlandse Versie

Hey y’all! I hope you’re having a fantastic week! Today I wanted to share with you this completely vegan recipe for golden cake. You might have noticed a whole hype around turmeric, including “golden lattes” – basically hot plant-based milk with turmeric and other spices. I added turmeric to this delicious cake, hence the name! So here’s how to get baking:

Prep ~30 minutes
Portions 8-10 slices

Ingredients:

 • 240 ml soy milk
 • 2 tbls apple cider vinegar
 • 1 tsp turmeric
 • 160 gram self-raising flour
 • 2 tbls corn starch
 • 1 sachet (7 gr) baking powder
 • 113 gr plant based-butter
 • 150 gr white sugar
 • 3 tsp vanilla extract
 • pinch of salt

First of all, set the oven to 180 degrees. Mix the soy milk, turmeric and apple cider vinegar and leave this for a bit. in the meanwhile, mix the flour, corn starch, baking powder and a pinch of salt in a bowl. In a separate bowl, mix the plant-based butter and sugar until its become a smooth mixture. After this, mix the vanille extract, soy milk and all dry ingredients until a smooth batter.
Fill your cake pan about two-thirds and put in the oven for 20 minutes. Check if it’s ready by pricking it with a fork; if the fork comes out clean, your cake is ready!


IMG_4476

Hallo allemaal! Ik hoop dat jullie een fantastische week hebben. Vandaag wilde ik dit vegan recept voor “golden cake” met jullie delen. Je hebt misschien wel gemerkt dat kurkuma de laatste tijd echt hip is, met onder andere “golden lattes” – gestoomde plantaardige melk met kurkuma en andere heerlijke kruiden. Ik heb kurkuma aan deze heerlijke cake toegevoegd, vandaar de naam! Hier is hoe jij aan de slag kunt:

Voorbereiding ~30 minuten
Porties 8-10 plakjes

Ingrediënten:

 • 240 ml sojamelk
 • 2 eetl appelazijn
 • 1 tl kurkuma
 • 160 gr zelfrijzend bakmeel
 • 2 el maïszetmeel
 • 1 zakje (7 gr) bakpoeder
 • 113 gr plantaardige boter
 • 150 gr witte suiker
 • 3 tl vanille extract
 • een snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de sojamelk, kurkuma en appelazijn en laat dit staan. Meng intussen bloem, maïszetmeel, bakpoeder en zout in een grote beslagkom. Voeg in een aparte kom de plantaardige boter en suiker toe, en klop dit ongeveer 2 minuten tot een glad mengsel. Voeg vervolgens het vanille extract, de sojamelk en de droge ingrediënten toe en meng tot je een glad beslag hebt.
Vul je bakvorm voor ongeveer twee-derde en bak de cake in zo’n 20 minuten goudbruin. Check of je cake gaar is door er een vork in te steken – als er geen beslag aan plakt, is je cake klaar!

0 comments on “No-egg Vegan Golden Cake

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: