Michael’s Veganuary – looking back at a successful Veganuary!

Nederlandse Versie

photo-1518965589465-99ecc8c66546

Dear readers,

Today’s the day. My (provisional) last Veganuary blog! I have to eat vegan for two more days to complete the challenge, but I will succeed. Because what delicious (vegan) recipes I’ve tried these last two weeks! Unfortunately, they were made in a poorly lit kitchen, so that even filters could not save the horrible photo quality. But that did not make the dishes less delicious! As promised, I made the apple crumble, and it was heavenly! The crumble was almost black, and the bottom was quite brittle so the whole thing fell apart, but the taste was so good!

When I learned how our oven here works, I made an apple cinnamon cake with the leftover apples. That, too, was very tasty. The best part of it all was experimenting with food in a complete different way than I’m used to: I made a pulled ‘pork’ sandwich with oyster mushrooms as substitute for meat the other day. And when I finally found the food processor, I had to make hummus, as well as pasta pesto rosso. The latter is really a must! Because I’ve made the recipe with the help of some other recipes, I will soon post the recipe here for you.

It’s clear to me: my Veganuary has been one big party, and success! I have discovered all the exciting ingredients that I did not know existed (‘nooch, also known as nutritional yeast, my new love). But I also got to know Oslo as a city in a special way. Because I had to look for shops and restaurants with many vegan products, I discovered a lot more of Oslo.

I think the best of all is how easy it was. After quite a difficult start, the last four weeks have really helped me. As long as I was well prepared when grocery shopping, there was actually no problem at all. As I mentioned before: preparation is everything! Not only to determine in advance what I want to eat throughout the week, but also for preparing food. I discovered that mealprepping can really be nice for the Vegan challenge: because you always have something in the fridge or freezer that you can eat like that, you are not so easily tempted to order a (not vegan) meal. Believe me: there was some temptation now and then. Everything here in Oslo is so much more expensive than in the Netherlands, except for sushi. And sushi is my favorite food! Anyway, that Tupperware container with a tasty pasta dish has always helped me resist that temptation.

Something else that really helped me a lot during Veganuary is not to think too much about what I’m missing. Instead of thinking of how delicious a few bits of bacon would be in my stew, I thought of what a nice twist the sun dried tomatoes gave. In this way, such a sudden change in our diet is much more tolerable. I really haven’t missed meat at all. The same goes for milk: I think soy milk is much better! Only fish and eggs I still secretly crave.

That is why I decided to continue as a ‘weebday vegan’ after this last week of Veganuary. This basically means that I eat vegan during the week, but I will allow myself to consume animal products on the weekends.

I hope that by sharing my experiences I have inspired you to try a vegan challenge (which is, of course, also great in February or March*), or maybe even try eating vegan a few times a week, without immediately taking radical steps towards veganism.

-Michael

*Sign up for Veganuary throughout the year – visit www.veganuary.com 

 


photo-1518965589465-99ecc8c66546

Lieve lezers,

Vandaag is het zover. Mijn (voorlopig) laatste Veganuary blog! ik moet nog twee dagen lang vegan eten om de challenge te voltooien, maar dat gaat me wel lukken. Want wat een heerlijke (vegan) recepten heb ik uitgeprobeerd de afgelopen twee weken! Helaas waren ze gemaakt in een slecht verlichte keuken, waardoor zelfs filters de slechte fotokwaliteit niet meer konden redden. maar dat maakte de gerechten zelf er niet minder lekker door! Ik heb, zoals beloofd, de appelkruimeltaart gemaakt, en die was echt hemels! De kruimel was bijna zwart, en de boden vrij bros waardoor het geheel zo uit elkaar viel, maar de smaak was goed!

Toen ik doorhad hoe de oven hier werkte, heb ik met de overgebleven appels een appel-kaneelcake gemaakt. Ook die was zeer smakelijk. Het leukste van alles vind ik nog het experimenteren met eten op een heel andere manier dan gewoonlijk: zo heb ik een pulled ‘pork’ sandwich gemaakt, met oesterzwammen als vervanging voor vlees.

Toen ik eindelijk de keukenmachine hier gevonden had, kon natuurlijk de zelfgemaakte hummus niet uitblijven, evenals een pasta pesto rosso. Dat laatste is echt een aanrader! Omdat dat een beetje een mix van een aantal recepten is waar ik mijn eigen draai an heb gegeven, zal ik binnenkort het recept hier ook voor jullie posten.

Het moge duidelijk zijn: mijn Veganuary is een groot feest en succes geweest! Ik heb allerlei spannende ingrediënten ontdekt, waarvan ik het bestaan nog niet wist (edelgist is mijn nieuwe liefde geworden). Maar ook Oslo als stad heb ik op een bijzondere manier leren kennen. Doordat ik op zoek moest naar winkels en restaurants met veel vegan producten, heb ik veel meer van Oslo kunnen ontdekken.

En het mooiste van alles: het was zó makkelijk! Na een moeilijke start vielen de afgelopen vier weken me ontzettend mee. Zolang ik me maar goed voorbereidde bij het doen van de boodschappen, was er eigenlijk geen probleem. Want zoals ik al aan had gegeven: voorbereiding is alles! Niet alleen van tevoren uitstippelen wat ik ongeveer per week wilde gaan eten, maar ook bij het klaarmaken van eten. Ik heb ontdekt dat mealprepping dus echt heel fijn kan zijn bij de Veganuary challenge: doordat je eigenlijk altijd wel iets in de koelkast of vriezer hebt staan wat je zo kunt eten, word je niet zo snel in de verleiding gebracht om maar een makkelijke (niet veganistische) hap te bestellen. Want geloof mij, af en toe was die verleiding er zeker. Alles hier is duurder dan in Nederland, behalve de sushi. En laat sushi nou ongeveer mijn favoriete eten zijn! Maar goed, dat bakje met een lekker pastarecept dat dan op moest, heeft me elke keer weer die verleiding doen weerstaan.

Iets anders wat mij heel erg heeft geholpen bij mijn Veganuary is om niet teveel stil te staan bij wat ik allemaal mis. In plaats van me te bedenken hoe lekker een paar spekjes in mijn stamppot zouden zijn, dacht ik vooral aan wat een leuke twist de zongedroogde tomaatjes aan het gerecht gaven. Op die manier is zo’n plotselinge wisseling in je dieet veel draaglijker. Ik heb het vlees ook echt niet gemist, en melk al helemaal niet: ik vind sojamelk veel lekkerder! Alleen de vis en eieren, daar verlang ik stiekem nog naar.

Daarom heb ik besloten om na deze week als ‘weekday-vegan’ door te gaan. Dat komt er eigenlijk o neer dat ik doordeweeks vegan eet, maar ‘s weekends wel dierlijke producten eet.

Ik hoop dat ik jullie door het delen van mijn ervaringen heb geïnspireerd om ook een Veganuary challenge te proberen (want dat kan natuurlijk ook prima in februari of maart*), of misschien eens een paar keer per week vegan te eten, zonder meteen radicaal over te stappen.

-Michael

*Meld je het hele jaar door aan voor Veganuary – ga naar www.veganuary.com
Images by chuttersnap and Alexandr Podvalny  via Unsplash 
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: