Michael’s Veganuary

Nederlandse Versie
Hello dear readers,

Today you will not be seeing a delicious recipe from Lisa, but something else very exciting! Today I will be writing a guest blog for you, so allow me to introduce myself: I’m Michael, twenty years old and living close to Leiden, the Netherlands. Although I currently live in the Netherlands, in January I’ll move to Oslo, Norway for half a year.

My biggest passion is nature, in the broadest sense. I am a big animal lover, I have been growing my own vegetables for quite some years, and I love to spend my free time strolling through the woods with my dog. I have an aquarium for almost fifteen years now as well.

As a hardcore meat eater, I have been challenged by Lisa to take the pledge and try Veganuary. This challenge consists of eating vegan for the whole month of January (or any other month if that suits you better). As I am going to move out of my parental house, I will have all the freedom and possibilities to make this challenge a success (within a household consisting of other hardcore meat lovers, this may have been more difficult).

Your Health Go-To

Of course, for a vegan, every month is Veganuary, but for me this will be quite a challenge. I suspect that going from eating meat five days a week to eating vegan will be a big change.

To show the rest of the world how easy (or maybe not, we will have to see) it is to go vegan, I’ll be writing about my experience with veganism in this guest blog. Perhaps I’ll even find some great Norwegian recipes to share with you. Because Norway is known as quite an expensive country, I have expanded the challenge for myself: not only will I be trying to eat plant based one whole month, but I will also try to eat as cheap as possible!

I thought it would be fun to start off with some expectations I have of this Veganuary: to begin with, I hope to complete the challenge (duh). If not, I hope to be a weekday vegan, only eating animal products during weekends. Furthermore I hope to lose some weight during this challenge. Not only because I will not be eating any animal products (especially meat and dairy tend to be quite fatty and conducive of cholesterol), but also because I hope to be more conscious of what I am eating.

I hope you will be enjoying my blogs as much as I am enjoying the perspective of doing this challenge, and perhaps I might even convince you to try this challenge yourself!

-Michael


Hallo lieve lezers,

Vandaag geen lekker recept van Lisa, maar iets anders spannends! Vandaag schrijf ik namelijk een gastblog. Ik zal me even voorstellen: ik ben Michael, twintig jaar oud en woon vooralsnog in de buurt van Leiden. In het nieuwe jaar zal ik een half jaar in Oslo studeren.

Mijn grote passie is de natuur, in de breedste zin. Ik ben een groot dierenliefhebber, heb al jaren een moestuin en breng mijn vrije tijd graag door in het bos met mijn hond. Ook heb ik al bijna vijftien jaar een aquarium.

Als hardcore vleeseter ben ik door Lisa uitgedaagd om de Veganuary Challenge te doen, en in de geest van ‘New year, new me’ leek dit mij een leuke uitdaging. De challenge houdt kort gezegd in dat je de hele maand januari (of een andere maand, als dat beter uitkomt) alleen maar vegan probeert te eten. Aangezien mijn leven komend jaar al genoeg verandert, dacht ik: dit kan er ook nog wel bij. Daarnaast heb ik, nu ik dus op mezelf ga wonen (al is dat in het buitenland) ook meer mogelijkheden om deze challenge te doen (in tegenstelling tot thuis, waar ik met allemaal grote vleesfans woon).

Your Health Go-To

Als veganist is het natuurlijk elke maand Veganuary, maar voor mij zal dit denk ik een flinke uitdaging worden. We eten thuis twee dagen per week vegetarisch, maar ik vermoed dat de stap naar volledig vegan voor een maand lang wel lastig gaat worden.

Om aan de rest van de wereld te laten zien hoe makkelijk (of misschien juist niet) veganisme is, zal ik komende maand elke week hier een gastblog schrijven. Ik zal daarin mijn ervaringen met jullie delen: waar loop ik tegenaan en wat valt me juist heel erg mee? Misschien dat ik nog een paar pareltjes van Noorse vegan gerechten ontdek; die zal ik dan ook met jullie delen.

Omdat Noorwegen een duur land is, probeer ik niet alleen volledig vegan te eten, maar ook zo goedkoop mogelijk vegan te eten. Ik heb de uitdaging dus nog groter gemaakt voor mijzelf!

Ik heb voor mezelf een paar verwachtingen op een rijtje gezet, waarvan ik hoop dat ze uitkomen: ten eerste hoop ik dat ik de challenge vol ga houden (duh). Mocht ik dat niet halen, dan hoop ik alleen ‘s weekends “normaal”, dus niet vegan, te eten. Ook zou het mooi meegenomen zijn als ik een beetje af zou vallen: met de feestdagen achter de rug word ik toch nooit zo blij van mijn weegschaal 😉 Ik denk dat ik niet alleen af zal vallen doordat ik minder dierlijke producten eet (vooral vlees en zuivel staan toch bekend als vrij vet en cholesterolverhogend), maar ook doordat ik bewuster na moet gaan denken over wat en hoe ik eet.

Ik hoop dat jullie net zoveel zin hebben in het lezen van mijn ervaringen als ik met deze challenge, en misschien weet ik jullie wel te inspireren om ook deze challenge te doen, of helemaal vegan te worden!

-Michael

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: