Recipes

Recipe: vegan apple cake

Nederlandse Versie

IMG_3762

It’s December 1st already – time flies! For me, December is all about coziness, warmth and hygge and of course (heart)warming dishes. That’s why I’m sharing this recipe for an apple cake with you!

Prep 20 minutes
Bake ~50 minutes
Portions 10 slices of cake

Ingredients

 • 4 apples
 • 250 grams of flour
 • pinch of salt
 • 2 sachets (17 gr) of baking powder
 • 200 grams of sugar
 • 90 ml unsweetened almond milk
 • 1 tbs vinegar
 • 90 ml sunflower oil
 • 3 tsp cinnamon
 • 1 tsp ginger powder
 • 1 tsp clove powder
 • a pinch of nutmeg
 • a handful of raisins
 • Lemon juice

Preheat the oven to 200 degrees. Grease the baking tin with some oil. Cut the apples into quarters and remove the core. Peel them and cut half of the apples in thin slices; the other half can be cut into small pieces. Sprinkle them with a little lemon juice and leave them in the fridge for the time being.

Mix all dry ingredients (flour, salt, baking powder, sugar and spices) and mix well. Then mix the almond  milk, sunflower oil and vinegar in a separate bowl. Gradually add this to the dry ingredients and mix with a whisk. Then add the small pieces of apple.

Pour the batter into the baking tin and finish it off by arranging the apple slices on top. Bake the cake for about 50 minutes – check whether it’s cooked with a fork or skewer. If there’s no batter left, your cake will be ready; otherwise leave it for another couple of minutes and check again.


 

IMG_3762

Het is alweer 1 december – wat gaat de tijd toch snel! Voor mij staat december volledig in het teken van knus, gezellig, hyggeen daar horen natuurlijk (hart)verwarmende gerechten bij. Ik deel dit keer het recept voor kruidige appel cake met jullie.

Voorbereiding 20 minuten
Bakken ~50 minuten
Porties 10 plakken cake

Ingrediënten

 • 4 appels
 • 250 gram bloem
 • snuf zout
 • 2 zakjes bakpoeder
 • 200 gram suiker
 • 90 ml ongezoete amandelmelk
 • 1 eetlepel azijn
 • 90 ml zonnebloemolie
 • 3 tl kaneel
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 tl kruidnagelpoeder
 • een snufje nootmuskaat
 • Handje rozijnen
 • Citroensap

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvorm in met wat olie. Snij de appels in vieren en verwijder het klokhuis. Schil ze en snijd de helft in dunne plakjes; de andere helft snij je in kleine blokjes. Besprenkel ze met een beetje citroensap en zet ze apart in de koelkast.

Voeg alle droge ingrediënten toe (bloem, zout, bakpoeder, suiker en de kruiden) en meng goed door. Meng vervolgens in een apart kommetje de amandelmelk, zonnebloemolie en azijn. Voeg dit geleidelijk toe aan de droge ingrediënten en mix met een garde. Vervolgens kunnen de kleine stukjes appel toegevoegd worden.

Giet het geheel in de bakvorm en maak het geheel af door de appelschijfjes erop te schikken. Bak de cake zo’n 50 minuten – controleer of het gaar is met een vork of satéprikker. Blijft er geen beslag achter, dan is je cake gaar, anders nog even laten bakken en opnieuw controleren.

0 comments on “Recipe: vegan apple cake

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: