Recipes

Vegan Gooey Brownies Recipe

Nederlandse Versie
It took me a while to be able to make the perfect vegan brownies. Texture is quite hard to get right when you’re not baking with eggs. But I think these brownies are the best – they might crumble a bit, but they’re still very moist. I’ve already received lots of compliments when serving them at parties! 

Prep 5 minutes
Bake 45 minutes
Portions 8

Ingredients

 • 250g flour
 • 350g cane sugar
 • 70g cacao powder
 • 1 tbsp vanilla sugar
 • 1 sachet of baking powder
 • 1 tbsp cornstarch
 • 250ml water
 • 250ml sunflower oil
 • Optional: walnuts or pecan nuts, coconut flakes

First, mix the dry ingredients (flour, cane & vanilla sugar, baking powder, cornstarch). Then gradually add the sunflower oil while stirring. Next, add water. Mix well. You can add walnuts or pecan nuts to your liking. Put the mix in a loaf tin and put in the oven on 220 degrees for about 30 minutes – use a fork to see if the insides are too fluid. If so, leave the brownies in the oven for another 15 minutes. If you’re afraid they’ll get burned you can cover the tin with tinfoil. I topped the brownies with coconut flakes.

 


18949701_268321706976568_1742978611540918272_n

Het duurde een tijdje voor ik eindelijk onder de knie had hoe de perfecte vegan brownies te maken. Als je niet met ei bakt kan het best lastig zijn een goede textuur te krijgen, maar deze brownies zijn echt geweldig. Ze kruimelen misschien iets meer dan je zou verwachten van een brownie, maar ze zijn heerlijk smeuïg. Ik heb er al heel wat complimenten over gekregen als ik ze uitdeelde op feestjes!

Voorbereiding 5 minuten
Bakken 45 minuten
Porties 8

Ingrediënten

 • 250 gram bloem
 • 350 gram rietsuiker
 • 70 gram cacao
 • 1 eetlepel vanillesuiker
 • 1 zakje bakpoeder
 • 1 eetlepel maïzena
 • 250 ml water
 • 250 ml zonnebloemolie

Optioneel: walnoten of pecannoten, kokosnoot rasp

Meng eerst alle droge ingrediënten (bloem, riet- en vanillesuiker, bakpoeder, maïzena). Voeg dan geleidelijk de zonnebloemolie toe en blijf roeren. Voeg vervolgens water toe. Mix het mengsel goed tot je een glad beslag krijgt. Je kunt nu walnoten of pecannoten toevoegen. Giet het mengsel in een bakvorm en doe het in de oven op 220 graden voor ongeveer 30 minuten – prik erin met een vork om te kijken of de binnenkant nog te vloeibaar is. Als dat het geval is, laat de brownies nog zo’n 15 minuten in de oven. Als je bang bent dat ze aanbranden kun je het bedekken met aluminiumfolie. Ik gebruikte kokosnoot rasp om het geheel af te maken.

1 comment on “Vegan Gooey Brownies Recipe

 1. Pingback: Recipe: vegan (n)ice cream

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: