Lifestyle

DIY: Washable sanitary pads

Nederlandse Versie

Ladies only! This blogpost is not for those who find periods gross – although there’s nothing wrong with it, periods are part of nature! Embrace your feminine body and accept the monthly flow that comes with it.

Making washable sanitary pads
Just before I went to the Netherlands last summer, I ordered some nice fabrics to make my own washable sanitary pads. Back from holiday, I was so busy that it took me a while to get started, but they’re finished and in use!

I used the pattern provided by shewhorunsintheforest and adjusted it a little bit so it would fit well. I chose terry fabric for the inside, waterproof PUL fabric in between layers, and a cute cotton fabric with bee print for the outside. Okay, I have to admit that my choice of colors could’ve been better, but I only had enough for four pads. Next time, I’m using darker colors.

Is it hygienic?
Well, that’s up to you. If you ditch your used washable sanitary pads in the laundry and leave them there for days until the next time you do your laundry, then obviously no.
But no worries, there’s a special way to keep your pads clean. When used, immediately rinse them with cold water. This will get rid of the stains. After this, let them dry in a mesh laundry bag (the ones you use for bras). You can wash the bag separately at 60°C or put them together with towels and other cottons you’d normally wash using the “hygienic cycle”. Make sure the fabric you use for your own washable pads is suitable for tuble drying, otherwise let it dry on a drying rack.

Why choose washable sanitary pads?
Whether you buy washable sanitary pads or make them yourself is up to you. If you don’t have a sewing machine or don’t feel comfortable with your sewing skills, there’s tons of ways to get yourself some nice pre-made pads.

I must admit, I usually just use a menstrual cup, but on days when my body just feels all cramped up, I love using these pads. They’re super soft to the touch and very comfy!

But why not use disposable sanitary pads? Well, they have a huge impact on the environment. According to The Guardian, the Marine Conservation Society found 20 tampons and sanitary items per 200 metres of shoreline. Medium.com states that “[a] disposable sanitary pad requires about 500–800 years to decompose. Thousands of tons of disposable sanitary waste is generated every month all over the world.” To me, that doesn’t feel right.

And then there’s the chemicals that are used in disposable sanitary items. These toxic chemicals are leaching the soil, in order to obscure the “nasty odors” coming from your period. Why would you want those chemicals near your vagina? According to Huffington Post, “tampons and pads with odor neutralizers and artificial fragrances are virtually a chemical soup, laced with artificial colors, polyester, adhesives, polyethylene (PET), polypropylene and propylene glycol (PEG), contaminants linked to hormone disruption, cancer, birth defects, dryness and infertility.”

Conclusion
I’d definitely recommend wearing washable sanitary pads. It’s no hassle, just a little bit extra laundry, but imagine the plastic and chemicals you’ll be skipping! If you don’t like the idea of washable pads, try the menstrual cup. Also very comfortable, and no chemicals in there!

PS. Find your sustainable re-usable sanitary items at In Greens


Deze blogpost is voor de dames! Het is niet geschikt voor zij die menstruatie vies vinden – hoewel er mijns inziens echt niks mis is met ongesteld worden. De menstruatie is zo natuurlijk als maar kan. Omarm je vrouwelijke lichaam en accepteer de maandelijkse stonde die daarbij hoort.

Zelf wasbaar maandverband maken
Vlak voor ik op vakantie ging naar Nederland, had ik mooie stofjes gekocht om mijn eigen wasbaar maandverband te maken. Toen ik eenmaal terug was van vakantie had ik het een tijd zo druk, dat ik er maar niet aan toe kwam, maar inmiddels zijn ze klaar voor gebruik!

Ik gebruikte het patroon van shewhorunsintheforest en paste het een beetje naar eigen wens aan zodat het goed zou passen. Ik koos voor badstof aan de binnenkant, waterdichte PUL stof tussen de laagjes, en een schattig katoenen stof met bijtjes erop geprint voor de buitenkant. Oké, ik zal toegeven dat mijn keuze in kleuren iets beter had gekund, maar ik heb nog maar vier van deze maandverbanden gemaakt, dus volgende keer kies ik donkere kleuren.

Is het hygiënisch?
Dat is helemaal aan jou. Als je jouw gebruikte wasbare maandverband in de wasmand gooit en ze daar laat liggen tot de volgende keer dat je de was doet, dan is het antwoord natuurlijk nee.
Maar geen zorgen, want er is een speciale manier om jouw maandverband schoon te houden. Zodra je ze hebt gebruikt en verwisselt, spoel ze om in koud water. Dit zorgt ervoor dat de vlekken direct eruit gaan. Hierna laat ik ze drogen in een wasnetje (het soort dat je gebruikt voor beha’s). Je kunt het wasnetje apart wassen op 60°C, of ze samen met de handdoeken wassen, waar jij je het fijnst bij voelt. Zorg ervoor dat je zeker bent dat de stof die je gebruikt geschikt is om in de droger te gaan; hang je maandverband anders gewoon te drogen.

Waarom kies ik voor wasbaar maandverband?
Of je jouw wasbaar maandverband nu koopt of zelf maakt is helemaal aan jou. Als je geen naaimachine hebt of niet zeker bent van jezelf, zijn er genoeg manieren om aan kant-en-klaar wasbaar maandverband te komen.

Ik zal toegeven dat ik gewoonlijk een menstruatie cup gebruik, maar op dagen dat mijn lichaam helemaal verkrampt is, is het fijn om dit zelfgemaakte maandverband te gebruiken. Ze voelen heel zacht aan en zitten erg comfortabel!

Maar waarom zou je geen wegwerp maandverband gebruiken? Nou, ze hebben een enorm negatieve impact op het milieu. Volgens The Guardian vond de Marine Conversation Society 20 tampons en andere sanitaire artikelen per 200 meter aan de kust. Medium.com beweert (vrij vertaald) dat “wasbaar maandverband zo’n 500-800 jaar nodig heeft om te vergaan. Elke maand worden er duizenden tonnen sanitair afval overal ter wereld gegenereerd” . Voor mij voelt dat gewoon niet goed.

En dan zijn er ook nog eens de chemicaliën die gebruikt worden in wegwerp sanitaire artikelen. Deze toxische chemicaliën die de grond in lekken, worden enkel gebruikt om de “nare geurtjes” van jouw menstruatie te verdoezelen. Waarom zou je zulke chemicaliën in de buurt van je vagina willen hebben? Volgens Huffington Post zijn “tampons en maandverband met geurneutraliserende middelen en kunstmatige geurstoffen praktisch een chemische soep, doorspekt met kunstmatige kleuren, polyester, kleefstoffen, polyethyleen (PET), polypropyleen en propyleenglycol (PEG), verontreinigende middelen die gekoppeld zijn aan hormoonverstoring, kanker, geboorteafwijkingen, droogheid, en onvruchtbaarheid”.

Conclusie
Ik kan wasbaar maandverband zeker aanbevelen. Het is echt niet lastig, gewoon één keer per maand iets meer was, maar stel je eens wat voor positieve impact je zult hebben zonder al dat plastic en die chemicaliën! Als je het idee van wasbaar maandverband nog steeds niet fijn vindt, probeer dan eens de menstruatie cup. Ook heel comfortabel, en ook daar zijn geen chemicaliën in te vinden!

PS. Vind jouw duurzame menstruatie artikelen hier.

1 comment on “DIY: Washable sanitary pads

  1. Pingback: Eco-Friendly Menstrual Products – Kitchenoflion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: