Recipes

When life doesn’t give you ‘koffiewafels’…

Nederlandse Versie

A couple of weeks ago, I stumbled across a recipe for vegan lion bars from wateetjedanwel.nl. My blogger name being kitchenoflion and all, I thought it would be amazing to make these lions. I’ve never been a great fan of lion bars – too sticky, too sweet – but I just needed to give these a try.

So this morning, I went for a brisk walk to Summertown where there are four supermarkets in one street: Tesco, Sainsbury’s, M&S, and Co-op food. I even went to Holland&Barrett to stock up on my chia seeds (buy one get one for a penny!) and I got rice puffs and dates there as well.

The only thing I needed now was koffiewafels. It’s like waffles, but not the soft ones you toast, but small hard ones. Usually they have a flavor, like vanilla, coffee, or even cheese. You know what I mean, right?

Anyway, I couldn’t find them anywhere. It was like the whole universe had plotted against me and decided to fight against me and my quest for koffiewafels (I do tend to be a little bit dramatic, of course this is not the end of the world, I know). Fortunately, I have a brilliant boyfriend who came with the brilliant idea to eat the paste I already made on rice crackers. Take that, universe!

So I’ve learned my lesson: if life doesn’t give you koffiewafels, make a delicious spread instead.

Ingredients:

 • 1/4 cup (or 60ml) coconut oil
 • 1/4 cup (or 60ml) maple syrup
 • 3 scoops of almond butter
 • 8 dates, soaked in hot water

Heat the coconut oil, add the maple syrup and almond butter and melt it to a caramel paste. In the meanwhile, use a food processor to blend the dates and use just a little bit of the hot water they’ve been soaked in. Add the caramel paste and blend them all together. Spread it on rice crackers and enjoy! (Or you could make the recipe provided by wateetjedanwel.nl, if you have luck finding waffles).

 


IMG_20180825_141803_560

Een tijdje terug kwam ik een recept tegen voor vegan Lion chocoladerepen op wateetjedanwel.nl. Aangezien mijn bloggernaam kitchenoflion is, dacht ik dat het erg leuk zou zijn om deze lions te maken. Ik ben nooit een groot fan geweest van lion chocoladerepen – te plakkerig, te zoet – maar ik wilde deze wel een kans geven.

Zodoende ging ik vanmorgen op pad naar Summertown, waar je vier supermarkten vindt in één straat: Tesco, Sainsbury’s, M&S, en Co-op Food. Ik ben zelfs bij Holland&Barrett naar binnen gegaan om een voorraad chiazaad te halen (1+1 gratis!) en toen ik daar toch was, heb ik er gepofte rijst en dadels gehaald, voor het recept.

Het enige wat ik nog nodig had waren koffiewafels. In Nederland kent iedereen ze wel: niet van die zachte die je warm eet, maar harde kleine, in verschillende smaken als vanille, koffie, of kaas. Je weet wat ik bedoel, toch?

Ik kon ze in elk geval ner-gens vinden. Het leek wel of het hele universum tegen mij was en had besloten om mijn zoektocht naar koffiewafels onmogelijk te maken (ik heb de neiging om wat dramatisch te zijn, ik weet dat dit niet het einde van de wereld is). Gelukkig heb ik een briljant vriendje die met het briljante idee kwam om de pasta, die ik al gemaakt had, op rijstwafels te smeren. Die voor je, universum!

Dus ik heb mijn lesje geleerd: als het leven je geen koffiewafels geeft, maak dan een heerlijke spread.

Ingrediënten:

 • 60 ml kokosolie
 • 60 ml ahornsiroop
 • 3 eetlepels amandelpasta
 • 8 dadels, geweekt in gekookt water

Verhit de kokosolie, voeg de ahornsiroop en amandelpasta toe en smelt het tot een karamelpasta. Gebruik in de tussentijd een blender om de dadels te blenden, en gebruik een beetje van het hete water waar ze in geweekt zijn. Voeg de karamelpasta toe en blend alles bij elkaar. Smeer het op rijstwafels en geniet ervan! (Of je kunt ook gewoon het recept maken zoals op wateetjedanwel.nl, mits je het geluk hebt koffiewafels te vinden.

2 comments on “When life doesn’t give you ‘koffiewafels’…

 1. Jillian Jordan

  Je schrijft super leuk, ik ga het zeker een keer proberen. Kusjes van je grootste fan Jillian

  Liked by 1 person

 2. Gewone biscuitjes bedoel je?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: